”Klöver kung” dök upp i video på nätet

Publicerad 2012-04-08

”Klöver kung” verkar vara tillbaka i leken.

Nu har Izzat Ibrahim al-Douri, en av Saddam Husseins närmaste män, dykt upp i en av allt att döma nyinspelad video på nätet.

Al-Douri var ”klöver kung” i den kortlek som visade de mest eftersökta medlemmarna av Saddams regim.

Han är den högst uppsatta medlemmen av Saddam Husseins störtade regim som fortfarande är på fri fot. Senast han visade sig i offentligheten var före den USA-ledda invasionen av Irak. Sedan dess har Izzat Ibrahim al-Douri rapporterats vara både död och tillfångatagen ett flertal gånger.

Men nu har han dykt upp i en av allt att döma nyinspelad video på nätet.

Mannen i videon, som lades upp på lördagen på en sajt med band till Saddams numera förbjudna Baath-parti, presenteras som al-Douri och säger att det har gått nio år sedan invasionen 2003.

Kritiserar regeringen

Klädd i glasögon och en olivgrön uniform kritiserar sunnimuslimske al-Douri Iraks numera shialedda regering med premiärminister Nouri al-Maliki i spetsen.

– Alla kan dagligen höra ljuden av faror eka och hota det här landet, säger han i den timslånga filmen.

Under åren efter USA:s invasion tros han ha spelat en viktig roll i finansieringen av sunnitiska rebeller.

”Klöver kung”

– Al-Douri vill sprida terrorism och sekteristiskt våld med förevändningen att det bara handlar om motstånd. Det här kommer inte att påverka regeringens arbete eller den politiska processen, säger premiärminister Nouri al-Malikis rådgivare Ali al-Moussawi i en kommentar till filmen.

Al-Moussawi säger att al-Douri fortfarande är efterlyst, men att han betvivlar att han fortfarande befinner sig i Irak.

Al-Douri var ”klöver kung” i den kortlek som USA gav till sina trupper för att hjälpa dem att identifiera de mest eftersökta medlemmarna av Saddams regim.