Meny från Titanic ska auktioneras ut

Publicerad 2015-09-01

Passagerarna i första klass serverades bland annat nötkött till lunch samma dag som Titanic sjönk.

Det framkommer av en meny som en av de överlevande passagerarna fick med sig.

Nu ska den aktioneras ut – för hundratusentals kronor.

Det här odaterade fotografiet visar Titanics sista lunchmeny som kommer att auktioneras ut och beräknas klubbas för 50 000-70 000 dollar.

Menyn från det som kom att bli den sista lunchen på Titanic ska auktioneras ut.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att den sparades av passageraren Abraham Lincoln Salomon som kom med i den ökända livbåt 1 som kommit att kallas ”Money Boat” när fartyget höll på att sjunka.

Kött och dumplings

Öknamnet fick livbåten eftersom rykten gjorde gällande att några välbärgade förstaklassresenärer mutade besättningen att snabbt ro bort från Titanic i stället för att rädda andra. Bara tolv personer fanns i livbåten som hade plats för 40.

Menyn väntas dra in mellan 50 000 och 70 000 dollar, ungefär 420 000 till 590 000 kronor. På den stod bland annat av corned beef (nötkött som kokats i saltlag) och dumplings. En annan passagerare som reste i första klass, Isaac Gerald Frauenthal, har skrivit sin namnteckning på baksidan av menyn och de båda männen tros ha ätit lunch tillsammans dagen då Titanic sjönk, rapporterar AP. Även Isaac Gerald Frauenthal överlevde.

Fler föremål säljs

Förutom menyn auktioneras ytterligare två föremål ut; en biljett från en av tjänsterna som de lite mer förmögna kunde köpa ombord, och ett brev som Mabel Francatelli, en annan av passagerarna i första klass, skrev till Abraham Lincoln Salomon sex månader efter katastrofen:

”Vi hoppas att du nu återhämtat dig från den fruktansvärda händelsen. Vi mår tyvärr forfarande dåligt eftersom vi utöver den hemska händelsen fick sådana problem med den mycket orättvisa utredningen när vi kom till London", skriver hon bland annat och hänvisar till den brittiska haveriutredning som gjordes efter att Titanic sjönk.

Brevet tros komma att gå för omkring 40 000 kronor och biljetten för cirka 70 000 kronor, rapporterar AP.

Auktionen hålls på internet den 30 september, 30 år efter att Titanic hittades på botten av Atlanten.

Auktionsfirman, Lion Heart Autographs, uppger att säljaren är son till en man som fick föremålen av en ättling till en av de överlevande i livbåt 1.

Följ ämnen i artikeln