Dansande polisen Erik gjorde succé på Pride

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2014-08-18

Polisen Erik Billving, 31, bjöd på en fängslande dansshow i Pride-tåget.

Och han utnyttjar gärna sin talang på jobbet.

– När man ställer sig och breakar i uniform så blir det väldigt avväpnande, säger Vällingbys "Travolta".

Lagens långa arm har sällan svingats snyggare än när polisen Erik Billving, 31, gjorde succé på årets prideparad. En åskådare filmade honom i en högklassig dance-off med en annan Pride-deltagare och innan Erik hunnit hem från sin semester hade tiotusentals sett och delat videoklippet.

– Det var jättekul. En riktig energiboost, berättar han för Aftonbladet.

– Man gick runt och high-fiveade folk, kramades och dansade med en massa olika människor.

Erik har jobbat som polis i fyra år och alltid velat gå i Pride-tåget, men missat det på grund av jobb eller utlandssemestrar.

– I år såg jag till att åka hem i tid för att kunna vara med, säger han.

Dansar på jobbet

Närpolisen i Hässelby och Vällinby började med bugg som barn. Det övergick i dansstilarna breakdance, locking, streetdance, hiphop och popping, som han just nu tränar på fritiden. Men även inne på poliskontoret kan det bli några danssteg mellan varven.

– Jag går inte runt och dansar när vi är ute på torg och sådär, men sitter man i avrapporteringen och börjar sega till lite så kan det hända att man tar några steg, säger Erik.

Har du någon gång haft nytta av dina danskunskaper ute på ett jobb?

– Ja, vi hade en trafikkontroll i Kista och då var det någon som öppnade fönstret från sin lägenhet och drog på "Sound of da police" (en poliskritisk låt av rapparen KRS-One, reds anm) jättehögt. När man då ställer sig och breakar i uniform så tar det lite udden av deras kritik – det blir ju väldigt avväpnande.

Dansar för bra för att vara polis

Erik, som numera kallas "Travolta" av sina kollegor och har. Nyss hemkommen från sin semester är han lätt förvånad över uppmärksamheten på sociala medier. Ett klipp på en skånsk konstnär utklädd till polis som 2010 dansade på Stortorget i Malmö har setts av 2,3 miljoner personer och blivit en internationell hit. Nu tror många återigen att polisen drar en vals.

– Det är jätteroligt att det gått runt på Facebook och Twitter att jag inte är polis på riktigt - som om poliser inte skulle kunna göra sådana saker, skrattar Erik.

– Polisen i Skåne var ju konstnär, men jag är på riktigt.

"Finns en människa bakom uniformen"

Han ser på dessa tvivel som ytterligare anledningar till att visa folk att det under varje uniform finns en människa. Det var därför han från början ville gå med i Pride-tåget.

– Jag gick med av två jätteviktiga anledningar. Den första är att det finns jättemycket som behöver göras för hbtq-personers rättigheter, säger han.

– Sedan är det många hbtq-personer som inte har någon tilltro till polisen utan tror att det är en homofobisk organisation, vilket jag vet inte stämmer. Om man kan visa upp att det bakom varje uniform finns en människa så kanske fler kommer att våga anmäla brott och det är ju bra.

Följ ämnen i artikeln