Juncker vill se en snabb ”skilsmässa” från Storbritannien

Publicerad 2016-06-25

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill se en snabb skilsmässa från Storbritannien, och vill inte vänta tills i höst med att börja förhandlingarna om utträde.

I veckan kommer övriga länder mötas för att diskutera framtiden utan Storbritannien.

Redan under fredagen, samma dag som beslutet om brexit, möttes EU-ministrarna för att diskutera hur Storbritanniens utträde kan komma att påverka unionen framöver.

Enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk är de övriga 27 EU-länder överens om att fortsätta med sitt samarbete och hantera det kommande brittiska utträdet, som än så länge är oklart när det kommer att ske.

Flera EU-möten framöver

Under fredagens presskonferens meddelade David Cameron nämligen att det är upp till hans efterträdare att utlösa artikel 50, vilket kan fördröja processen som är lagstadgad till två år.

Under lördagen kommer utrikesministrarna från EU:s sex grundarländer - Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna - att träffas i Berlin och diskutera brexit och aktuella europeiska politiska frågor enligt ett uttalande från det tyska utrikesdepartementet.

– Jag känner mig trygg i att de här länderna kan skicka ett budskap, nämligen att vi inte kommer att låta någon ta Europa ifrån oss, sa Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier på väg in på mötet enligt AFP.

På söndag kommer statschefernas statssekreterare att träffas och förbereda toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer som pågår i Bryssel under tisdag och onsdag.

Ett möte som med stor sannolikhet kommer att bli ett av det viktigaste EU-mötena om brexit.

Detta då David Cameron bland annat ska informera de 27 EU-länderna om hur Storbritannien har tänkt gå vidare med förhandlingarna. På onsdag ska utträdet och framtiden för unionen att diskuteras av alla medlemsländerna, förutom Storbritannien.

"Ingen vänskaplig skilsmässa"

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, har tidigare meddelat att han vill se att EU omgående förhandlar med Storbritanniens om landets utträde. Han vill därmed inte vänta tills Cameron avgår som premiärminister under partikongressen i oktober.

– Britterna har beslutat att gå ur EU, så det finns ingen mening att vänta till oktober med att försöka förhandla om villkoren för deras utträde. jag vill starta omedelbart, sa Juncker till tyska tv-kanalen ARD under fredagen. 

Enligt BBC ska Cameron nu därför vara under hårt tryck från Bryssel att snabba på "skilsmässan" med EU. Enligt Juncker ska separationen från Storbritannien inte vara "en vänskaplig separation" men tillägger att det helelr inte var någon "tajt kärleksaffär" ändå. Han konstaterar ytterligare att den brittiska regeringen bör aktivera utträdesklausulen snarast, oavsett hur "smärtsam" processen än må vara.

Flera vill se ett snabbt utträde

EU-parlamentets talman Martin Schulz säger att Storbritannien måste lämna EU så fort som möjligt och säger till Guardian att han har bett advokater att se över möjligheten att påskynda processen.

– Osäkerhet är motsatsen till vad vi behöver nu och det är svårt att acceptera att en hel kontinent nu tas som gisslan på grund av en intern strid inom Tories, säger han till Guardian.

På måndagen kommer även EU-kommissionen i Bryssel ha extrainsatt möte för att diskutera brexit och även Europaparlamentet kommer ha ett sammanträde på tisdagen.

Under lördagen uppmanade även EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström Storbritanniens premiärminister David Cameron att snabbt trycka på utträdesknappen då EU annars riskerar att hamna i limbo.

– Vi tycker att det mest anständiga är att Cameron kommer och aktiverar artikel 50, så att vi kan påbörja arbetet. Drar man ut på det väldigt länge blir det en ännu längre period av osäkerhet, säger Cecilia Malmström till TT.

Även Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault uppmanade Cameron under lördagen att genast åberopa artikel 50 i EU-fördraget, så att utträdesprocessen kan komma igång, och därmed undvika en lång period av osäkerhet.

Han sa också att Storbritannien inte kan leka "katt och råtta" med Europa, och att det är en fråga om respekt.

– Självklart måste en ny premiärminister utses, det kommer antagligen att ta några dagar, men det brådskar.

Negativ tillväxt för Storbritannien

Efter Storbritanniens beslut att lämna EU har landets kreditvärdighet nedgraderats från stabilt till negativt av kreditvärderingsinstitutet Moody´s, som menar att utträdet kommer att leda till "en utdragen period av osäkerhet". Man menar även att folkomröstningen får negativa konsekvenser för landets tillväxtutsikter.

Under fredagen rasade börserna på flera håll runtom i värdet och pundet nådde rekordlåg nivå. Återförsäljare och motororganisationen AA har även varnat för att bensinpriset kan komma att höjas då pundet föll mot dollarn.

Stora protester mot brexit

Stora protester har hållits efter folkomröstningen i fredags. Vid klockan elva på lördagen hade närmare en miljon britter skrivit på ett krav om en andra folkomröstning om EU-medlemskapet. Det stora antalet undertecknare fick underhusets webbplats att krascha under fredagskvällen, skriver The Independent. Vanligtvis brukar upprop med över 100 000 namnunderskrifter som lämnas  till regeringen debatteras i det brittiska parlamentet. Hur det blir med brexit återstår att se.

Även den skotska regeringen samlades under lördagen för ett krismöte sedan Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon under fredagen flaggade för att en ny folkomröstning om skotsk självständighet kan bli aktuell.

Detta då Sturgeon anser det demokratiskt oacceptabelt att Skottland ska tvingas ut ur EU mot folkets vilja uppger TT.