Hongkong drar in pass för aktivister som flytt

TT-AFP

Publicerad 2024-06-12

Hongkongs Pekingtrogna styre har dragit in pass tillhörande sex demokratiaktivister som har flytt och fortsätter att protestera i exil.

Regeringen pekar i ett uttalande ut dessa personer som ”laglösa, efterlysta kriminella”.

Bland de sex personerna finns förgrundsfigurer i Hongkongs breda och demokratiförespråkande proteströrelse. De heter Nathan Law, Christopher Mung Siu-Tat, Finn Lau, Fok Ka-Chi, Choi Ming-Da och Simon Cheng.

Nathan Law var med och grundade det prodemokratiska partiet Demosisto, som spelade en stor roll vid de stora protester som skakade Hongkong under det förra årtiondet. Partiet lades ned i samband med att det Pekingtrogna styret införde en strikt så kallad säkerhetslag som har använts för att slå ned mot kritiker och aktivister.

Finn Lau verkar som aktivist i exil i Storbritannien sedan 2020. Han är upphovsman till protestdoktrinen ”Lam chau”, som har den ungefärliga innebörden ”om vi ska brinna så ska ni också brinna” och syftar till att få omvärlden att isolera finanshubben Hongkong för att straffa Kina.

– Det är så Hongkongs demokratirörelse fortsätter att verka. I Hongkong är det helt omöjligt att arrangera någon protest nu, sade Lau till TT vid ett Stockholmsbesök våren 2022.

Tidigare i år införde Hongkongs styre en egen lag som ger styret ännu fler befogenheter, vilket bland annat innebär möjligheten att dra tillbaka pass.

I maj dömdes 14 demokratiprofiler för brott mot säkerhetslagen och flera av dem riskerar livstids fängelse.