Ukraina publicerar namn på 1 600 krigsförbrytare

Publicerad 2022-04-06

Slaktarna från Butja har fått namn.

Ukrainska myndigheter har publicerat en detaljerad lista på mer än 1 600 ryska soldater och befäl.

Nu trappas jakten på krigsförbrytarna upp.

Bilderna från ukrainska Butja har chockat världen. Den tidigare stillsamma förstaden till Kiev har till stora delar raserats.

Döda kroppar kantar gatorna. Massgravar har grävts.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har minst 300 civila torterats och mördats av ryska styrkor i förstaden.

En man och ett barn på en cykel på en gata där en död person lämnats kvar efter de ryska styrkorna.

Nu inleds jakten på de skyldiga. Ukrainsk underrättelsetjänst har tagit fram en lista på mer än 1 600 ryska soldater och befäl, som pekats ut för att ha begått krigsbrott i förstaden.

Listan, som publicerats på ukrainska försvarsdepartementets hemsida, innehåller namn, militär grad, födelsedatum och passnummer på soldater i den ryska 64:e motoriserade skyttebrigaden – den militära enhet som ockuperade Butja fram till den 31 mars i år, rapporterar Kyiv Independent.

Många av männen kommer från staden Chabarovsk i Sibirien. Det blir nu upp till den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, att utreda vilka av dem som gjort sig skyldiga till krigsbrott.

Butja, strax utanför Kiev, har varit ockuperat av Ryssland sedan en månad tillbaka.

Säkrar bevis

Folkrättsexperten Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet, uppger att ICC redan har experter på plats i Ukraina för att säkra bevis.

– Det handlar om folk som är tränade för den här typen av fältbesök. I det här tidiga skedet tittar de på hur bomberna har fallit och vilka områden, civila och militära, som skadats. De tar fotografier och spelar in vittnesmål från civilbefolkningen.

Vissa av de döda som hittats på gatorna i Butja har haft bakbundna händer.

ICC åtalar enskilda individer. Nästa steg för åklagaren blir därför att utreda exakt vilka befälhavare som hade ansvaret i Butja.

– Jag tror att listan som den ukrainska underrättelsetjänsten har kommit över mycket väl kan vara korrekt. Då bör det vara relativt enkelt, säger Ove Bring.

Kan sluta med Putin

Enskilda soldater, som kunnat knytas till specifika brott, kan visserligen åtalas av ICC. Men domstolens fokus ligger vanligtvis på befälen. Orderkedjan följs uppåt så långt det går, enligt Ove Bring.

– Min känsla är att Butja tyvärr inte är det enda exemplet vi kommer att se på den här typen av vidrigheter. Om det är systematiskt kan ICC gå hur långt som helst och det finns inga krav på att ha befunnit sig på plats eller ens i Ukraina. Då slutar det med Putin själv.

Ove Bring tror att ICC:s åklagare kommer att väcka åtal mot höga ryska befäl. Att inleda rättegångar utan att de anklagade är närvarande är dock inte möjligt –och utan rysk medverkan blir det svårt att få någon dömd.

”Krigsbeslutet värst”

ICC har möjlighet att utreda tre olika typer av brott – krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord. Däremot måste själva aggressionen, president Putins beslut att inleda invasionen, hanteras av annan domstol.

– Det är otroligt viktigt att det görs. Beslutet att starta kriget utgör det stora folkrättsbrottet. Utan det hade inget av alla de fasansfulla krigsförbrytelser vi nu ser behövt inträffa, säger Ove Bring.

Ryssland har hävdat att bilderna från Butja är iscensatta och att de döda är skådespelare.

Enkligt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har minst 300 civila torterats och mördats av ryska styrkor i förstaden.

Påståenden som bland annat motsägs av satellitbilder som publicerats av New York Times, som visar att kropparna i vissa fall legat på samma plats i tre veckor.

I en artikel på den ryska statliga tv-kanalen Zvezdas nyhetssajt talar en befälhavare också om operationer där man ”rensat upp” i Butja.