Gul varning för snöfall – risk för problem i trafiken

Publicerad 2022-04-04

Låt vinterkläderna hänga kvar i hallen – köldknäppen verkar hålla i sig även denna vecka.

Nu har en gul varning för snöfall utfärdats och flera centimeter snö väntas runt huvudstaden.

– Det kan leda till dåligt väglag och nedsatt sikt i trafiken, säger Klarts meteorolog Mikael Luhr.

En rekordsolig mars följs av ett ovanligt kallt aprilväder.

I veckan väntas moln, snö, regn, blåst och kalla temperaturer i flera delar av landet och måndagen kan sammanfattas med snö, regn och rusk. I Götaland väntas det komma flera centimeter blötsnö och längs kusterna i Halland, Skåne och Blekinge kan det blåsa upp till 20 meter per sekund.

I norr väntas enstaka snöbyar och omkring tio minusgrader. I delar av Uppsala och Stockholm har SMHI utfärdat en gul varning för snöfall under måndagen och fram till natten mot tisdag. Uppemot fem centimeter snö väntas, vilket kan leda till halka och dålig sikt i trafiken.

– Det kan gå långsammare i trafiken och det är större risk för olyckor i samband med detta, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Lågtryck drar in över landet

Under tisdagen väntas varierat väder med solchanser i stora delar av landet – samtidigt som snöfallet kommer att hålla i sig på många håll.

– I söder väntas enstaka snöbyar i Svealand och östra Götaland, med en temperatur på noll till fem plusgrader samt friska vindbyar. I norr kommer det vara mestadels soligt, men även där lite småblåsigt, och noll till tio minusgrader, säger Mikael Luhr.

Under onsdagen drar ett lågtryck in i både söder och i norr. För Norrlands det kommer det fortsätta vara kallt och över Norrbottens och Västerbottens län väntas snöfall som kan ge upp till tio centimeter snö.

Det blir snö i både söder och norr – i Uppland kan det bli uppemot 10 cm.

Regn och snö kommer också dra in över Götaland under dagen.

– Lokalt kommer det i norra Götaland falla omkring fem centimeter snö. I övrigt handlar det om småmängder eller regn med en temperatur på en till fem plusgrader, säger Mikael Luhr.

Snöflingorna singlar ner i både söder och norr

Även slutet av veckan väntas bjuda på snö och regn i stora delar av landet.

– I östra Svealand och östra Götaland når snöbyar in och temperaturen ligger på omkring nollgrader på fredagen. I Uppland kan det falla fem till tio centimeter snö. I västra Svealand och västra Götaland blir det istället klart till halvklart och två till fem plusgrader, säger Mikael Luhr.

Till helgen väntas ytterligare snöfall i söder.

– I söder blir det uppemot fem plusgrader med snöbyar till och från, samtidigt som det blir småblåsigt. I norr kommer ett eller flera snöområden passera och det blir omkring nollgrader.

Följ ämnen i artikeln