Världen öppnar upp

Uppdaterad 2021-10-07 | Publicerad 2021-10-06

Smittan minskar och Sverige har öppnat samhället – precis som flera andra länder.

Hur har det gått för USA och Israel, som var tidigt ute med att vaccinera mot covid-19?

Och för Indien, där fruktansvärda scener utspelade sig tidigare i år?

Danmark var först i EU med att slopa alla coronaregler – vad har de gjort rätt?

I podden Aftonbladet Utrikes går vi igenom coronaläget för andra länder som hävt restriktionerna.

Programledare är Jenny Ågren, utrikeskommentator är Nivette Dawod.

  • I USA kom festen av sig. Vaccinationerna inleddes tidigt, smittan gick ner, men så kom deltavarianten. I flera delstater är nu sjukhusen överbelastade. Stora grupper är fortfarande inte vaccinerade, delstaterna försöker locka dem med knark, öl, och lotterier – hur funkar det?
  • Israel var först i världen med att börja vaccinera mot covid-19 och kunde tidigt börja häva restriktioner. Men så började fler smittas av deltavarianten. Debatten om hur länge vaccinet egentligen skyddar går varm både där och i resten av världen och landet erbjuder nu en tredje dos vaccin till befolkningen.
  • Vi sneglar åt Storbritannien, som till en början hade en coronastrategi som liknade den svenska. Den blev sedan lite mer politisk – och väldigt rörig. Restriktionerna är nu hävda, men de var snåriga att följa. Så pass snåriga att regeringsrådgivaren Dominic Cummings fick sparken när han bröt mot dem.
  • Och så blickar vi åt våra nordiska grannar: Kaoset i Norge som uppstod när regeringen hävde restriktionerna med ett dygns varsel, och så Danmarks mycket framgångsrika vaccinationskampanj – varför har danskarna varit så duktiga på att vaccinera sig?
  • I Indien har regeringen fått hård kritik för coronahanteringen. Efter en snabb nedstängning förklarade man striden mot viruset vunnen – och sedan sköljde en förödande smittovåg över landet. Den pågår än, men landet har samtidigt börjat öppna upp.

Mer från Aftonbladet Utrikes

ANNONS