Candice, 24, hade Sveriges farligaste yrke

66 lastbilschaufförer döda på 10 år

Uppdaterad 2021-08-31 | Publicerad 2021-08-29

Candice Farcinsen hade Sveriges farligaste yrke.

Den 24-åriga lastbilschauffören dog på E6:an förra året.

– Candice tvekade aldrig att hjälpa andra chaufförer, det här var hennes kall, säger pappa Sören.

Ny statistik från Arbetsmiljöverket visar att 404 svenskar – varav 31 kvinnor – dog i arbetsolyckor mellan 2011 och 2020. Lastbilsförarna drabbades hårdast: 66 dog det senaste decenniet.

Olycka inträffade på E6 utanför Landskrona.

Den 30 september 2020 omkom Candice Farcinsen när hennes fordon rände in i en tvärbromsande lastbil på E6:an söder om Landskrona. Orsaken har inte gått att utreda, men pappa Sören Farcinsen säger:

– En dansk lastbil som kördes av en rumänsk chaufför låg framför henne och fick plötsligt stopp. De utländska chaufförerna ligger och kör i kolonner, och de kör om mycket snävare. De är pressade på ett helt annat sätt än svenska förare.

Lastbilschauffören Candice Farcinsen blev 24 år.

Sören Farcinsen anser att färre utländska chaufförer och bättre vägar skulle förbättra säkerheten rejält för de svenska lastbilschaufförerna.

– E6:an är en mycket dålig väg. Inget varnar för köbildning eller om det blir stopp, som på många andra ställen i Europa, säger Sören.

Candice följde ofta med pappa på jobbet under uppväxten och satt i alla möjliga lastmaskiner och lastbilar. Hon älskade maskiner, och han var stolt över hennes yrkesval:

– Candice körde 25 meter långa fordon. På körskolan sade läraren till henne att ”du borde lära folk att köra lastbil, för du är jätteduktig på alla regler”.

Sören Farcinsen besöker dotterns grav en gång i veckan.

Under förarutbildningen lärde Candice känna Matilda Olofsson. De blev bästa vänner.

– Candice var den modiga. Hon tog på sig nya jobb och utmaningar med öppna armar. Efter hennes olycka vågade jag inte sätta mig bakom ratten på flera dagar, berättar Matilda, som kör mycket försiktigare efter vännens död.

– Hon var så omtänksam, ville alltid att hennes nära skulle må bra, innan hon tänkte på sig själv. Min dotter, som är fyra år, stod Candice väldigt nära. Hon tog olyckan väldigt hårt, eftersom Candice var hennes idol. Nu är Candice hennes stjärna i himlen, säger Matilda.

Candice Farcinsen är begravd på kyrkogården vid Östra Klagstorps kyrka.

Efter dödsolyckan hedrade omkring 50 av Candices lastbilskollegor hennes minne med en kortege på E6 till olycksplatsen. Arbetsgivaren Emil Olsson säger:

– Hon var mycket snäll, och en mycket duktig chaufför. Hon hade jobbat hos mig i tre månader. Under den tiden hann hon göra ett stort intryck.

Kollegan Tine minns hur Candice kom till undsättning när hennes lastbil strejkade på ett bygge en gång:

– Candice hjälpte mig att reda ut problemet. Hon var alltid glad.

Tine saknar Candice på vägarna. Hon konstaterar att branschen är hårt pressad, vilket leder till många olyckor och tillbud. Många kör med överlast och ligger över hastighetsgränsen för att hinna fram i tid.

– I går havererade min lastbil på en olämplig plats. Folk har ingen som helst respekt för att fordon står med varningsblinkers. Det var till och med en som körde på min varningstriangel när jag låg under lastbilen, berättar Tine.

”Ersättningen från försäkringsbolaget ett hån”

Candices arbetsgivare Emil Olsson var upprörd efter dödsolyckan, när det visade sig att hans försäkring för arbetstagarna inte skyddade föräldrarna på samma sätt som en make eller sambo, som skulle ha fått en halv miljon kronor. Föräldrarna fick 30 000 kronor var.

– Jag tycker det är märkligt. Det kändes som ett hån, säger Emil Olsson.

Pappa Sören besöker Candices gravplats vid Östra Klagstorps kyrka utanför Trelleborg en gång i veckan. Men han kan knappt titta på filmen från den fina begravningen.

– När man själv råkar ut för att mista ett barn så inser man hur hårt det är. Det är ett stort tomrum för mig och Candice mamma, Lisa Nielsen, och för syskonen Flemming och Lolo Farcinsen, säger Sören.

Han konstaterar att dottern hade ett helt liv framför sig, men vill samtidigt passa på att hylla polis och räddningstjänst som försökte rädda hennes liv, och inte minst Candices kollegor.

– Vi ska vara tacksamma för lastbilsförarna som kör runt på vägarna så att vi andra kan få mat på bordet, säger Sören Farcinsen.

”När man själv råkar ut för att mista ett barn så inser man hur hårt det är. Det är ett stort tomrum”, säger Sören Farcinsen.