Litteraturprofil om pausad granskning: ”Förstört mitt liv”

Publicerad 2023-05-06

”Litteraturprofilens” advokat Johan Eriksson.

I snart två år har SVT granskat en känd litteraturprofil, utan att publicera något program.

Nu uttalar sig mannen i Sveriges Radios program Medierna:

– Det har förstört mitt liv, säger han.

Redan före publicering var det en av SVT:s Uppdrag gransknings mest omtalade granskningar, om en makthavare i det litterära Sverige.

I en nyligen publicerad artikel i tidningen Vi beskrivs den kommande granskningen ha potential att kunna skaka om den svenska litteraturbranschen, och att den omfattar flera av Sveriges största författare. Avsnittet skulle enligt uppgift till Aftonbladet sändas före sommaren.

I förra veckan stoppade SVT:s Uppdrag granskning, UG, sitt planerade avslöjande, efter att litteraturprofilens företag gjort en utredning, där stjärnadvokaten Johan Eriksson i ett 75 punkters dokument menar att Uppdrag gransknings agerande kan utgöra förtal.

Johan Eriksson eller VD:n för det utpekade företaget ville då inte kommentera ärendet för Aftonbladet.

”Jag går i bitar”

Nu har litteraturprofilen själv för första gången kommenterat granskningen, som pågått i snart två år:

– Det har förstört mitt liv, säger han till SR:s Medierna.

Hade det inte varit enklare för dig att bara svara på SVT:s frågor?

– Jag har ingen skyldighet, det här är inte polisen eller skattemyndigheten, svarar litteraturprofilen.

Han menar att den långdragna granskningen har påverkat honom psykiskt:

– Gnistan har försvunnit, jag går i bitar. För jag kan inte försvara mig. Hade jag kunnat försvara mig hade det varit en helt annan sak, säger litteraturprofilen till SR:s Medierna.

”Säger inte att det är förtal, men...”

Advokaten Johan Eriksson säger till Medierna:

– Jag säger inte att det är förtal, men granskningen i sig har redan fått de effekterna. Alla som har någonting med den här branschen att göra har i princip blivit kontaktade och fått höra saker. Då använder vi jurister ett konstigt ord som ”andras missaktning”, och det har redan hänt.

UG:s ansvarige utgivare Axel Björklund är noga med att granskningen inte är avblåst. I förra veckan sade han till Aftonbladet att det finns flera bidragande händelser till att publiceringen pausats.

– Jag kan inte kommentera mer än att granskningen är pausad eftersom vi inte fullt ut kan se att vi kan skydda alla medverkande, sade han då.