Ester, 15, har tagit av sig Davidsstjärnan: Många fler som hatar oss än vad det finns judar

Uppdaterad 2023-10-10 | Publicerad 2023-10-09

Blodiga strider pågår i Israel och Palestina.

Trots att Ester, 15, inte har något med konflikten att göra, tar hon nu av sig sitt judiska smycke och förbereder sig för en hatstorm.

– Jag vet att jag kommer att behöva besvara frågor om konflikten, bara för att jag är jude.

Följ ämnen

Sedan i lördags pågår strider längs med Gazaremsan mellan israelisk militär och den palestinska terrorgruppen Hamas.

Krigstillstånd har utlysts och över 1 100 människor har dött i vad som beskrivs som de blodigaste attackerna i landet på 50 år.

Samtidigt oroar sig många svenskar nu för vad som ska hända deras släktingar på plats. Men även dem själva här i Sverige.

En av dem är judinnan Ester, en flicka i 15-årsåldern från södra Sverige, som av rädsla för repressalier vill vara anonym.

– Jag mår jättedåligt av det som händer. I går kväll hade jag på BBC hela natten och kunde inte sova för att jag mådde så dåligt över vad som händer min familj där och att jag vet vad som väntar mig i skolan.

”Sörjer för båda sidorna”

Att gå till skolan och möta klasskamraterna väcker just nu massa rädslor.

– Jag vet att jag kommer att behöva besvara frågor om konflikten, bara för att jag är jude. Och det ska jag inte behöva göra. Samtidigt vet jag att om jag inte svarar utan är fåordig så kan det tolkas som att jag tar Israels parti.

Hon upprepar gång på gång att hon inte tar ställning i konflikten.

– För mig är det viktigt att visa att jag är neutral i den här konflikten och att jag sörjer för båda sidorna.

Men det är inte bara i skolan som Ester blir konfronterad med sitt ursprung.

– Det är väldigt närvarande hela tiden. Folk skriver saker till mig på Tiktok om konflikten och jag upplever att det är väldigt mycket hat på sociala medier, hat som jag också måste bemöta i skolan.

Hon konstaterar att mycket av det som sprids i sociala medier inte är sant.

– Många förstår inte att det är så.

Lägger den i nacken

Hon upplever ändå att det finns dem som lyssnar, men säger att många har förutfattade meningar.

– Ibland känns det som att mina kompisar inte tror på mig när jag säger att jag inte tar ställning, bara för att jag är jude.

Det rådande läget har gjort att hon slutat bära sin Davidsstjärna om halsen.

– Det var min mamma som sa att det nog är bra om jag tar av den ett tag, tills allt lugnat sig. Att folk annars kan tro vissa saker. Att det till exempel kan vara en symbol för att stödja Israel.

Men redan innan lördagens attacker har Ester i vissa sammanhang känt sig nödgad att gömma stjärnan.

– Till exempel om jag går in i ett köpcentrum eller andra platser med mycket folk så snurrar jag runt den och lägger den i nacken. Jag har en kompis i min ålder som en gång blev nedslagen för att han visade öppet att han var jude.

Ester har ingen koppling till konflikten, men hon har släkt boendes i Israel.

– Jag pratade med min släkting igår på telefon och då gick flyglarmet varpå hen klickade mig. Det fick mig att må jättedåligt för det gick så lång tid innan hen ringde upp igen. Den väntan var jobbig.

Mycket av det hon får höra är både kopplat till den nuvarande konflikten, men också andra världskriget. Hon känner att det finns ett konstant hot mot judar.

– Jag upplever att det är väldigt många fler som hatar oss än vad det finns judar. Men jag anser att man måste kunna skilja på israeler, och judar och Israels regering i den här konflikten.

– Samtidigt känns det som att det finns antisemiter överallt och att ingen kan skydda oss. Men så tror jag att många andra minoriteter känner också.

Davidsstjärna på ett halsband. Arkivbild.

”Är helt absurt”

Hur känner du själv kring judendomen?

– Jag tror själv inte på religionen utan mer på själva gemenskapen. Hela min släkt dog för att de var judar, så för mig finns det en kulturell vilja att vara jude och föra den traditionen vidare.

– Jag känner mig samtidigt rädd för att folk ska veta att jag är jude, även om jag är öppen med det för att jag känner att jag orkar stå för det. Men jag har flera kompisar som inte vågar säga att de är judar öppet.

Vad tänker du kring den antisemitism som finns i samhället idag?

– Jag tycker att den har förstärkts kopplat till Israel–Palestina-konflikten. Samtidigt finns konflikten närvarande hela tiden. Exempelvis på ett religionsprov har vi fått frågan varför israeliska och palestinska ungdomar hatar varandra. Det är helt absurt. Det säger indirekt till mina klasskompisar att jag hatar palestinier.

När tror du att du kan ta på dig din stjärna igen?

– Även om detta är en konflikt som håller på en vecka så kommer det att leva i flera månader på Tiktok. Egentligen vill jag inte gå till skolan men om jag inte gör det nu så skjuter jag bara upp konfrontationen. Jag måste göra det och då är det lika bra att göra det direkt.

Ester är ett fingerat namn.