Svandrama i Kalmar: Hörde en jätteduns utanför lägenheten

Uppdaterad 2023-10-16 | Publicerad 2023-10-14

Svanen på takterrassen.

En ovanlig händelse drabbade Kalmar under lördagen.

Från himlen föll nämligen en svan och fastnade på en takterrass.

– Jag försökte gå ut och kolla om den var skadad men det gick inte för den var alldeles för rädd, säger Cecilia Bergqvist.

Svanar är en vanlig syn i vassen, men att se en sitta fast på en takterrass hör inte till det vanliga. Det var dock något Cecilia Bergqvist i Kalmar fick uppleva under lördagen.

Vid 11-tiden hörde hon nämligen en rejäl duns utanför lägenheten.

– Jag hade min dotter och mina barnbarn på besök och så hörde jag en jätteduns. Då blev jag livrädd att någon slagit sig. Men när jag tittade ut så såg jag en jättesvan och min lilla katt springa runt och skrika, säger Cecilia Bergqvist.

– Jag försökte gå ut och kolla om den var skadad men det gick inte för den var alldeles för rädd när jag kom nära.

Det hela ledde till ett fyra timmar långt försök till att få någon att ta hand om svanen. Polisen hänvisade henne först till viltjouren.

Deras enda tips var att vira in den i ett lakan och bära ut den. Cecilia ringde en väktare som kom och undersökte situationen.

– De kunde inte heller göra något utan rekommenderade att vi skulle ringa jägare. Men det tänkte jag att det kan vi ju inte göra.

Kommunen rekommenderade då att leda den genom lägenheten och genom trapphuset och ut på gatan.

Efter fyra timmar kom viltjouren till undsättning.

Viltjouren blev till slut lösningen

Närmare fyra timmar efter att svanen dunsade ner och många samtal senare kom viltjouren till undsättning.

– Då kom det en ensam tjej som kunde ta hand om svanen och vad jag vet så var den inte skadad men väldigt ledsen och rädd. Hon sa nämligen att svanen suttit och kollat på sin egen spegelbild, vilket de tydligen gör när de är ledsna, säger Cecilia Bergqvist.

Sara Persson från viltjouren var räddningen. Hon förklarar att anledningen till att svanen inte kunnat ta sig iväg från innegården var på grund av de behöver en lång startsträcka för att kunna flyga iväg. Men att det gick bra med att föra bort den.

– Jag bar ner den till gästhamnen, den vägde en del men den var rätt lugn efter att den fick en strumpa på huvudet. De blir lätt trötta i benen när dom inte är i vattnet på ett tag, säger Sara Persson.

Följ ämnen i artikeln