Kirurg förlorar läkarlegitimation

Publicerad 2023-09-29

Vid minst 21 olika tillfällen ska läkaren ha fotograferat nakna sövda kvinnliga patienter. Nu dras hans legitimation in tillfälligt medan HSAN utreder.

En 48-årig kirurg som fotat nakna sövda kvinnliga patienter flera gånger förlorar sin läkarlegitimation.

Beslutet fattades i veckan av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Mannen uppger att han kommer att överklaga beslutet.

Den 48-årige läkaren kallar sig själv för ”estetisk kirurg” och har en mottagning i Göteborg där han bland annat utfört fillerinjektioner, bröstförstoringar och det omdiskuterade ingreppet Brazilian butt lift.

Han har flera gånger kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för brister i de kosmetiska behandlingarna.

I februari dömdes han också till ett års fängelse för grov fridskränkning av sin förra flickvän, tv-profilen och ”Hollywoodfrun” Åsa Vesterlund.

”Uppenbart olämplig”

Ivo valde efter det att anmäla mannen till sin egen ansvarsnämnd, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), med önskan om att mannens läkarlegitimation ska dras in.

I anmälan står det bland annat att kirurgen ”har visat sig uppenbart olämplig att utföra yrket som läkare”.

Den 48-årige läkaren har flera gånger kritiserats av Ivo för brister i de kosmetiska behandlingarna.

21 utsatta patienter

Skälen som anges är både domen om grov fridskränkning, men också att kirurgen vid minst 21 olika tillfällen har fotograferat nakna sövda kvinnliga patienter.

Ivo har i anmälan både önskat att HSAN ska dra in mannens läkarlegitimation för gott, men också att legitimationen ska dras in tillfälligt under tiden som HSAN gör sin utredning.

Och nu har HSAN alltså gjort det senare.

”Bristande omdöme”

I beslutet går det att läsa att nämnden anser att det finns sannolika skäl för att kirurgens legitimation ska återkallas slutgiltigt eftersom han dömts för grovt brott.

Gällande fotografierna står det: ”Vidare anser ansvarsnämnden att [kirurgens] agerande vid hanteringen av de aktuella fotografierna visar på både bristande omdöme och lämplighet”.

Kirurgen kommer att överklaga beslutet.

Beslutet togs i veckan och gäller omedelbart och fram till dess att HSAN slutfört sin utredning om mannens yrkesutövning och prövat om läkarlegitimationen ska återkallas slutgiltigt.

Ser sig som lämplig

Den 48-åriga kirurgen har under utredningen bland annat uppgett att han genomgående nekat till brott, att han kommer att överklaga tingsrättsdomen och att HSAN därför bör avvakta hovrättsdomen. Han anser inte heller att han är olämplig för yrket.

Han skriver också i ett mejl till GP att han gett sitt ombud i uppdrag att överklaga HSAN:s beslut ”då beslutet är felaktigt”.

Aftonbladet har sökt kirurgens ombud Joacim Wallgren utan resultat.

 

I en tidigare version av artikeln kallades 48-åringen felaktigt för plastikkirurg. Rätt är att han är kirurg, som nu förlorat sin läkarlegitimation, men kommer överklaga beslutet.

Följ ämnen i artikeln