Kina efter USA: ”AI får inte bli mäktigare än Xi Jinping”

Publicerad 2023-04-18

Kina utmanar USA om att få världsherravälde inom artificiell intelligens, AI.

Hittills har det inte gått så bra.

– Kina är otroligt bra på att förbättra existerande uppfinningar, men inte på att leverera genombrott, säger Huang Yasheng.

AI-tävlingen mellan USA och Kina inleddes när brittisk-amerikanska DeepMinds AI-drivna datorprogram AlphaGo besegrade en sydkoreansk mästare i det kinesiska brädspelet Go 2016.

Året efter besegrade AlphaGo den kinesiske världsmästaren Ke Jie. Då bröt Kina direktsändningen minuten innan nederlaget var ett faktum, enligt The New York Times.

Kort därefter, i juli 2017, deklarerade Kina att landet skulle bli världens ledande AI-nation till 2030. Planen var att använda artificiell intelligens, AI, inom allt från jordbruk och medicin till robotprojektiler och förutsägelser av kommande brott.

Den kinesiska Go-spelaren Ke Jie under en match mot Googles AI-program AlphaGo under Future of Go-toppmötet i Kina 2017.

Spelet om AI-makten

Insatserna stegrades förra året, när det amerikanska företaget OpenAI lanserade textroboten ChatGPT. Den har blivit en succé och har redan använts av hundratals miljoner människor.

Baidus vd Robin Li under den misslyckade presentationen av textroboten Ernie.

För en månad sedan skulle Kinas motsvarighet till Google, sökjätten Baidu, presentera sin utmanare – textroboten Ernie. Men det blev ett fiasko, enligt The New York Times.

När det visade sig att Baidus vd Robin Li presenterade en förinspelad demonstration av Ernie – ”för att spara tid” – sjönk bolagets aktier med 10 procent på Hong Kong-börsen.

Ett skäl till att Kina släpar efter i AI-utvecklingen är att USA förra året stoppade exporten av avancerade AI-mikrochip till Kina.

Ett annat är att kommunistdiktaturen saknar det fria tänkande som behövs för att tänka utanför boxen, enligt Huang Yasheng, professor i företagsledning vid MIT:

– Kina är otroligt bra på att förbättra existerande uppfinningar, men inte på att leverera genombrott, säger han till The New York Times.

Kinas president XI Jinpings censur är en av utmaningarna för landets AI-utveckling.

Diktaturens rädsla

Nyligen stoppades textroboten ChatYuan i Kina, sedan den utmanat kommunistpartiets syn på Rysslands krig mot Ukraina.

Xu Chenggang, forskare vid Stanford-universitetet, menar att den kinesiska censuren hindrar utvecklingen av textrobotar, eftersom de inte tillåts träna på lika många internet-texter som amerikanska textrobotar.

Med andra ord verkar Kina sätta krokben för sin egen AI-utveckling. Olle Häggström, professor i matematisk statistik på Chalmers, säger:

– Det finns spekulationer om att det kinesiska kommunistpartiet är väldigt oroat för teknologier som kan rubba maktförhållanden. Om man ska skruva det lite så vill de inte ha en AI som blir mäktigare än XI Jinping.

Baidus elbilsföretag Jidus konceptbutik ”Roboverse” i Peking. Här visar de bland annat upp det senaste inom AI, bland annat deras AI-drivna konceptbil ROBO-01.

Häggström konstaterar att USA:s övertag inom AI-forskning är stort, Kina ligger klart efter.

Det enda icke-amerikanska företag som ligger ungefär lika långt framme i AI-utvecklingen som de amerikanska jättarna OpenAI, Microsoft (som äger OpenAI), Google och Meta är brittiska DeepMind.

DeepMind ägs visserligen av amerikanska Google, men har förutom AlphaGo också skapat AlphaZero, som numera är världsledande på schack, och AlphaFold, som revolutionerat proteinforskningen.

Skärmarna visar den sydkoreanska professionella Go-spelaren Lee Sedol under en match mot AlphaGo 2016. Lee förlorade matchen.