Deras röster kan avgöra franska valet

Uppdaterad 2017-05-07 | Publicerad 2017-05-03

MONTREUIL. Den pensionerade läraren Bernard Valin känner ingen tvekan.

Han har bestämt sig för att inte rösta i presidentvalet på söndag.

Även om det kan innebära att Marine Le Pen blir president.

Vi träffar honom på torget framför det pampiga rådhuset i den annars rätt slitna Paris-förorten Montreuil. Här fick den vänsterextreme kandidaten Jean-Luc Mélenchon drygt 40 procent av rösterna i den första omgången av det franska presidentvalet. Mer än dubblet så mycket som han fick totalt.

Svaret på frågan vem hans väljare röstar på i den andra omgången kan avgöra presidentvalet.

Bernard Valin, klädd i en tunn grå vindjacka och gymnastikskor förklarar varför han röstade på Mélenchon i den första omgången men inte tänker utnyttja sin demokratiska rättighet när det hela avgörs på söndag.

– Jag är rädd för Marine Le Pen, erkänner han. Men jag vill inte låta den rädslan kasta mig i armarna på Emmanuel Macron som jag också ogillar starkt. Som före detta minister i Francois Hollandes regering är han också skyldig till den fruktansvärda situation som Frankrike befinner sig i idag.

Men undrar jag, är han inte orolig för att om tillräckligt många stannar hemma så kan det gynna Marine Le Pen och föra henne till Elyséepalatset?

– Jag tror inte hon har en chans att vinna. Men problemet är att om Macron vinner och för sin nyliberala politik i fem år så kommer resultatet att bli att Marine Le Pen vinner presidentvalet nästa gång istället. Det vill jag inte medverka till.

De sista orden dränks nästan av ljudet från en kraftigt accelererande motorcykel.

Bredvid honom står Claude Lemarquis, en annan pensionerad lärare som röstade på Mélenchon. Hon tänker inte hellre rösta men har en lite annorlunda taktik.

– Jag håller järnkoll på opinionsmätningarna. Märker jag att Le Pen knappar in farligt mycket så kommer jag att rösta på Macron. Men bara om det verkligen kniper.

Drygt 40 procent av fransmännen röstade i den första omgången för antingen den vänsterextrema kandidaten Mélenchon eller den högerextrema Le Pen. Det är nästan dubbelt så många som röstade på något av de traditionellt största partierna, socialistpartiet eller de konservativa. Det säger en del om den politiska jordbävningen i valets första omgång.

Vincent Cavalli med dottern Nina framför rådhuset

Vincent Cavalli kommer gående med en barnvagn där 15 månader gamla dottern Nina sitter nöjt tillbakalutad i sulkyn. Han röstade på förloraren Mélenchon men tänker ändå rösta på söndag. Han tycker det valet känns svårt men ändå självklart.

– Jag kommer att rösta på Macron och hoppas att alla här gör detsamma. Macron står ändå lite till vänster och är definitivt att föredra framför extremhögern som vill resa murar runt Frankrike.

Men så sänker han huvudet och får något betänksamt i blicken.

– Tyvärr tror jag det är många som kommer att röstskolka. För mig är det ett obegripligt beslut som är emot demokratin och dessutom riskerar att gynna Le Pen.

Han tror att Marine Le Pen har 50 procents chans att vinna.

– Spelar ingen roll vad opinionsmätningarna säger. Se hur fel de hade om brexit och Trump. Många säger en sak men röstar på något annat. Frankrike är oerhört delat.

Dottern suger i sig lite vatten ur den hårda nappflaskan.

Det känns som mer än bara en slump när vi passerar ett café som heter "Les Indécis", de obeslutsamma. En bit längre fram börjar vi prata med en far och son som sitter vid en uteservering och tar en kopp kaffe trots att det inte direkt är någon sommarvärme i luften.

Båda röstade på Mélenchon i omgång ett och båda har bestämt sig för att avstå från att rösta på söndag. Även om pappa Hervé fortfarande brottas med frågan.

– För mig är det som att leva i en mardröm. En mardröm utan lösning, att tvingas välja mellan en fascist som Le Pen och en kapitalets springpojke som Macron. Jag kämpar med mitt eget samvete om jag ska rösta eller inte.

Sonen Illies, som i normala fall bor invid bergskedjan Pyreneerna och jobbar som fåraherde känner dock ingen tveksamhet.

– Jag blir arg på dem som försöker skuldbelägga oss som avstår. Demokrati går ut på att rösta för något, inte mot. För mig är varken en fascist eller en ultraliberal något alternativ.

Två av tre avstår

I bilradion på vägen tillbaka till centrala Paris meddelar nyhetsuppläsaren att enligt en färsk opinionsmätning kommer två av tre Mélenchonväljare att avstå från att rösta eller rösta blankt på söndag.

Både bra och dåliga nyheter för Le Pen.

Dåliga för att hon hade hoppats att många av Mélenchons väljare ska gå över till henne eftersom de delar kritiken mot etablissemanget och EU. Några sådana väljare hittar vi inte i denna Paris-förort.

Bra därför att ju fler som stannar hemma desto mer växer hennes lilla chans att vinna.