Efter mittenstyrets beslut – allt talar för spårväg

Publicerad 2020-03-02

Det mesta talar spårväg.

Moderaterna och Centerpartiet säger nej. Mittenstyret med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet säger ja.

Nu kan KD och Vänsterpartiet avgöra frågan om det blir spårväg i Uppsala eller inte.

Ett delbeslut i frågan om spårväg i Uppsala närmar sig. Tidigare har Moderaterna sagt nej i frågan, och på måndagsförmiddagen valde också Centerpartiet att gå samma väg.

På en presskonferens tidigare idag presenterade också mittenstyret att de väljer att gå vidare med spårväg och förbereda för en ansökan om miljardstöd från staten.

– Utredningen visar att det bara är spårväg som kommer klara uppgiften när vi blir fler Uppsalabor. För att komma vidare i processen behöver vi nu ta ett delbeslut och reda ut de frågetecken som finns inför det slutgiltiga beslutet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Jonas Segersam (KD), kommunalråd.

KD kritiska till hela processen

Två partier har ännu inte lämnat sin slutliga ståndpunkt i frågan, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, där de sistnämnda samlas nu ikväll.

”Vi har medlemsmöte ikväll, men det är bara rådgivande”, svarar Jonas Segersam (KD), kommunalråd för Kristdemokraterna, via sms.

Kristdemokraterna och Jonas Segersam är dock öppet kritiska till hela processen, och hur mittenstyret har styrt frågan.

”Vi är väldigt kritiska till hela processen där spårväg och bostadsbyggande trycks på uppifrån av socialdemokrater och miljöpartister utan att bemöta invändningar och ge människor ordentlig fakta och underlag att ta ställning till”, säger Jonas Segersam på sin facebooksida.

Tobias Smedberg (V), kommunalråd.

Vänsterpartiet röstar förmodligen för spårväg

När Aftonbladet tidigare pratade med Vänsterpartiets kommunalråd, Tobias Smedberg (V), berättade han att det mesta talar för att Vänsterpartiet röstar för spårväg, vilket i så fall skulle ge mittenstyret majoritet i frågan oavsett vad KD beslutar.

– Utredningen visar klart och tydligt att spårväg är det enda hållbara alternativet. Oavsett vad vi tycker, och vad det kostar, så kommer inte bussar att räcka till i framtiden, berättade Tobias Smedberg (V) den gången, men lämnade samtidigt en liten öppning.

– Vänsterpartiet har hela tiden stått bakom en satsning på spårväg i Uppsala. Visserligen ska alla i partiet får vara med och tycka till, men det skulle förvåna mig om vi kom fram till något annat.

Frågan om spårväg ska behandlas av kommunstyrelsen den 11 mars, och sedan också av kommunfullmäktige den 30 mars. Ett slutgiltigt genomförandebeslut tas först år 2021.

Följ ämnen i artikeln