Publicerad:
Uppdaterad:

Partierna kräver att få se SD:s redovisning

Av: Lindah C Mohlin, Robert Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

I senaste 200 sekunder anklagade flera tidigare ledamöter Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm, Peter Wallmark, för att ha använt skattepengar för privat konsumtion.

Nu kallas samtliga politiska gruppledare i Stockholms stadshus till ett extrainsatt möte.

– Vi uppmanar SD att öppna sina redovisningsböcker för att visa att allt gått rätt till, säger finansborgarrådet Anna Jerlmyr (M).

Här ser du 200 sekunder – Signaturen:

”Alkohol redovisad som mat”. ”Utgifter som saknade kvitton”. ”Inköp av hygienartiklar”. I 200 sekunder anklagade de tidigare styrelseledamöterna Peter Wallmark för att ha använt skattepengar i strid med partiets och stadens regler.

Wallmark hade vägrat dem att se kvitton och andra underlag som låg till grund för redovisningen av det årliga partistödet.

I mejl till 200 sekunder hänvisade Wallmark senare till det gjorts en extern granskning, gjord av en partikamrat i Torsås, och att årsredovisningen godkänts av partiets årsmöte.

Då hade tre av de kritiska styrelseledamöterna och en ersättare redan uteslutits ur partiet. De sitter kvar i kommunfullmäktige som politiska vildar.

Anna Jerlmyr (M):
Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET
Anna Jerlmyr (M):

Efter avslöjandet krävde oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) att redovisningen skulle granskas av Stadshusets egna revisorer:

– Vi i den politiska världen behöver ju presentera en moral som håller hela vägen. Det känns inte som att de agerat korrekt när de använt skattepengar.

Nu får hon medhåll av finansborgarrådet Anna Jerlmyr (M):

– Det är rimligt att politiken är öppen och vi uppmanar SD att öppna sina redovisningsböcker för att visa att allt har gått rätt till.

Vill ändra regelverket

Jerlmyr ser dock i första hand ett behov av att förändra regelverken och vill att samtliga partier ska vara transparenta med hur skattepengarna används.

Det har stormat länge kring Sverigedemokraterna i Stockholm och deras gruppledare Peter Wallmark, som har dubbla löner eftersom han är anställd som sin egen politiska sekreterare.

Polisens förundersökning om förfalskning av den tidigare styrelseledamoten Bengt Herkes namnteckning på ett protokoll som rörde Wallmark och hans frus anställning är dock nedlagd i brist på bevis.

Här kan du se det första avsnittet av 200 sekunder om Peter Wallmarks dubbla löner:

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: