Kraftigt höjd beredskap efter terrorhot

Publicerad 2014-07-24

Efter terrorhotet tar Norge inga risker

Den norska polisen är satt i högsta beredskap efter terrorhotet.

Gränsövergångar, flygplatser och infartsvägar kommer alla att bevakas av beväpnad polis.

– Sårbarheten i samhället är relativt stor, säger Oslos polischef Johan Fredriksen till Aftonbladet.

Det var på torsdagsförmiddagen som norska myndigheter gick ut och varnade för en möjlig terrorattack "inom några dagar".

– En extrem grupp i Syrien kan ha för avsikt att genomföra en terrorhandling i Norge, säger säkerhetspolisens chef Benedicte Bjørnland.Nu sätts polisen i högsta beredskap.

– Folk kommer primärt märka vår beredskap genom att polisen finns vid gränsövergångar, infartsleder, internationella flygplatser och vid tågstationer. Polisen som patrullerar dessa områden kommer att vara beväpnad, säger polischefen Vidar Refvik, enligt VG.

I Svinesund nära den svensk-norska gränsen kontrolleras alla bilar som passerar, enligt lokaltidningen Ha-Halden. Polisen genomför kontroller på europavägarna in i Norge, E6 och E18.

Möts av väpnad polis

Utanför Oslos flygplats Gardemoen står flera polisfordon parkerade. Resande möts av poliser med kulsprutor.

– Vi har gjort en betydlig ökning av beredskapen här, säger Knut Hammer, polisens insatsledare på plats, till Aftonbladet.

– Polisen i Norge bär normalt sett inte vapen men nu är vi beväpnade med MP5:or och pistol.

Han säger att man följer sina normala rutiner för ökad beredskap och vill inte berätta vad de inkallade poliserna fokuserar på.

Yvonne Ekroth, 52, från Oskarshamn, landade från Stockholm några timmar efter att varningen om en terrorattack kom ut.

– Jag läste om det precis innan jag gick på planet. Det känns inte så jättetrevligt att åka precis idag, säger hon.

Yvonne kommer att vara i Norge till på måndag för att bevaka F19-EM i fotboll för Svenska Fotbollsförbundet. Hon har inte hört om några inställda matcher.

– Det känns absolut olustigt. Jag ska prata med delegationen när jag kommer till hotellet och se vad det är för hot och vad som händer, säger hon.

Hotet är tidsavgränsat

Poliserna, både civila och uniformerade, kommer framför allt att befinna sig i huvudstaden Oslo, men även på andra platser. VG rapporterar att samtliga bilar kontrolleras vid gränsövergångarna i Bjørnfjell, utanför Narvik och Kivilompolo, som gränsar till Finland.

– Utmaningen med ett ospecifikt hot är att vi behöver involvera alla polisdistrikt, fortsätter Refvik.

Stabschefen för Oslos polisdistrikt, Johan Fredriksen, säger att en stor del av polisinsatsen just nu handlar om efterforskningar och förebyggande arbete.

– Men det allmänheten i första hand ser är våra insatsenheter till fots. Dessa gör att vi har en kortare reaktionstid ifall någonting skulle inträffa, säger han till Aftonbladet på Oslo Polishus.

Fredriksen uppmanar folk i Norge att leva som vanligt och vara vaksamma. Han säger att hotet varit trovärdigt men inte konkret.

– Vi kämpar mot en motståndare som inte är specifik och det är klart att det är en svår situation.

Han säger att landet just nu är mer sårbart för en terroristattack än tidigare.

– Norge har länge varit en relativt lugn hörna av världen. Men nu har världen blivit mindre, gränserna har fallit och folk kan röra sig mer fritt. Detta har skapat en större potential för att genomföra terrorism och sårbarheten i samhället här är relativt stor. Det är en krävande situation, säger han.

Statsministern avbröt semestern

Statsminister Erna Solberg (H) kvar i Norge, trots att hennes man och barn reser på semester i dag.

– Jag kan bekräfta att statsministern har valt att ställa in sin planlagda semesterstart i dag. Det är den speciella situationen som PST och polisen informerat om som är orsaken, säger statssekreteraren Sigbjørn Aanes i statsministerns kontor.

Kungliga slottet i Oslo stänger tillfälligt sina dörrar för turister och andra som vill se insidan.

– I ljuset av det möjliga terrorhotet mot Norge har hovets chef beslutat att stoppa rundvisningarna på slottet tills vidare, skriver kungahuset i ett pressmeddelande.

Även rådhuset stängs för turister tills vidare. Norges riksdag, Stortinget, har höjt säkerheten.

Säpo: Ingen stärkt bevakning

Den svenska polisen har under förmiddagen suttit i krismöte med anledning av den norska terrorvarningen, skriver TT. Säpo bedömer dock att säkerhetsläget i Norge inte påverkar det i Sverige – och att man inte kommer sätta in extra bevakning vid gränsen mot grannlandet.

– Polisen följer utvecklingen i Norge och är behjälplig vid behov men i nuläget gör man ingenting speciellt vid gränserna, säger Fredrik Kärrholm, presstalesperson på Rikskriminalpolisen, till TT.