Sjuksköterskan fick ebola – nu ska hunden dö

Publicerad 2014-10-08

Sjuksköterskan Teresa Ramos smittades av Ebola – trots skyddsdräkt.

Nu ska hunden Excalibur dödas.

– Allt vi vill är att myndigheterna ska överväga att behandla honom som en människa, säger djurrättsaktivisten Beatriz Ramos.

Spanska sjuksköterskan Teresa Ramos, 44, är den första människa som har smittats av Ebola i Europa. Hon tog hand om två patienter som smittats i Sierra Leone respektive Liberia men förts till Madrid för vård.

Och trots att hon burit skyddsutrustning smittades hon.

Hätsk debatt

Hon får nu vård på Alcoroconsjukhuset utanför Madrid och hennes tillstånd rapporteras vara stabilt. Samtidigt rasar en hätsk debatt i Spanien – om hennes hund, Excalibur.

Madrids hälso- och smittskyddsansvariga har beslutat att avliva vovven, uppger Daily Mail.

”Jag vill offentligt ta avstånd från en person som kallas Zarco, som jag tror är chef vid Madrids hälsomyndighet och som har sagt till mig att jag måste offra min hund” skriver sjuksköterskans make Javier Romero på Facebook.

Spanska myndigheter har beslutat att få ett domstolsbeslut att avliva Excalibur när familjen vägrar att gå med på det. Därför har hunden nu flyttats till djurskyddsgruppen Mascoteros Solidaros som ska försöka rädda Excalibur undan döden.

”Avlivning ingen lösning”

De anser att innan Excalibur avlivas så bör myndigheterna i alla fall utreda om hunden kan behandlas som en människa och kan sättas i karantän. Åtminstone bör andra djur som varit i kontakt med hunden också hittas.

– Vi tror inte att lösning är att bara avliva hunden, säger Beatriz Ramos, talesperson för Mascoteros Solidaros enligt Daily Mail.

Myndigheterna i Madrid uppger i ett uttalande att ”enda sättet att eliminera risk för spridning är att lägga djur som varit i kontakt med viruset till den sista vilan”.