Halka, regn och klass 1-varning för snöfall i flera delar av landet

Uppdaterad 2014-11-24 | Publicerad 2014-11-23

Blixthalka och skiftande temperaturer har orsakat flera trafikolyckor i helgen.

I veckan väntas nederbörd och kyliga vindar, vilket kan göra vägarna ännu halare.

Dessutom har SMHI utfärdat en klass 1-varning för snöfall.

– Den förrädiska halkan ser man knappt. Den blir man överraskad av, säger Lars Hedström, presskommunikatör vid Trafikverket.

På lördagen inträffade flera trafikolyckor i Västra Götaland inom loppet av bara några timmar. Orsaken till avåkningarna var blixthalka och skiftande temperaturer.

I veckan kan flera delar av Sverige vänta sig nederbörd och dessutom lägre temperaturer, vilket kan öka risken för halka.

Normalt för november

Enligt Lars Hedström, presskommunikatör vid Trafikverket, är trafikolycksläget på söndagen närmast oförändrat sedan lördagen.

– Det är säkert halkigt på samma ställen som i går. Det är lite överallt. Det är inte något märkligt, säger han till Aftonbladet.

Han förklarar att halkan är normal för november månad, men att den ställer till med problem.

– Det kommer det alltid att göra. När det är blöta vägbanor och kalla tider, då blir det halkigt. Det gäller att ta det lugnt i trafiken.

– Det är kallare vid vägbanan än uppe i luften. Om det är plusgrader i luften kan det mycket väl vara nollgrader och minusgrader i vägen. Det fryser till och blir halka. Det är det som är förrädiskt. I norr har vi  vinterväglag, men den förrädiska halkan ser man knappt. Den blir man överraskad av, säger han.

Lurigt med osynlig halka

Det luriga med halkan som inte syns är att vägarna till stor del kan vara torra, men att de fryser till på vissa ställen.

– Det var vindvarningar i går (läs: lördag, reds. anm.), runt kusterna mest, och då slipas den väta som finns på marken och blir ännu halare. Det som folk missar är att vara uppmärksamma på om det är halkigt, säger Lars Hedström.

Han understryker att även körsättet har stor betydelse för hur stor risken är för att råka ut för en trafikolycka.

– Om man kör och det är lite halkigt måste man hålla bättre avstånd till nästa bil. Många olyckor är dikeskörningar, men många hinner också upp framför andra bilar för fort och bromsar för sent. Håller man hastighet och avstånd brukar man klara sig, säger han och understryker att vinterdäck är en god idé att sätta på bilen.

Klass 1-varning i norr

SMHI varnar nu för snöfall och har  utfärdat en klass 1-varning som gäller Dalafjällen, Jämtlands län, Lappland och Norrbottens kustland. 

– Vi har ett lågtryck som kommer att passera över Skandinavien och det medför att vi får en del regn från söndagskvällen. Det gäller Götaland, stora delar av Svealand och regnet övergår i snöfall i norra Dalarna och i de inre delarna av Norrland, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI, till Aftonbladet.

I Götaland och i större delen av Svealand, däremot, väntas nederbörden falla som regn.

Goda solchanser i veckan

Under söndagsnatten och under måndagen ska lågtrycket fortsätta att röra sig mot nordost, varpå Sverige väntas få se ett uppluckrande molntäcke med solchanser.

– Tisdagen ser lovande ut och kommer att bjuda på en hel del sol i södra Sverige, Götaland, Svealand och delar av södra Norrland, säger Marcus Sjöstedt och fortsätter:

– När vi får det uppluckrande molntäcket får vi räkna med lägre temperaturer som kommer att sjunka till några enstaka minusgrader. På sikt under veckan blir det kyliga vindar och framåt helgen ligger temperaturerna på plussidan i söder.

Trots klass 1-varningar för snöfall tycker Lars Hedström vid Trafikverket inte att man ska hålla sig borta från vägarna.

– Det är en vanlig hederlig vinterdag. Det är inte halkigt överallt. Just det utgör fara om man inte anpassar körningen. Man ska vara försiktig, ofta är det bara det som behövs, säger han.

Följ ämnen i artikeln