Lagercrantz: ”Jag slutade titta i Stiegs böcker”

Uppdaterad 2015-08-26 | Publicerad 2015-08-25

David Lagercrantz.

På torsdag släpps den fjärde Millennium-boken. Författaren David Lagercrantz berättar nu om eldprovet som det inneburit att vara Stieg Larssons arvtagare.

– Jag har aldrig slitit så hårt, säger han till Tidningen Vi.

Tidningen Vi.

På torsdag släpps uppföljaren till Milleniumtriologin, ”Det som inte dödar oss”. Boken väntas bli en av de mest sålda böckerna någonsin i Sverige och den släpps i minst 45 länder.

I en intervju med Tidningen Vi berättar Stieg Larssons arvtagare David Lagercrantz om den intensiva skrivprocessen.

– I början, framför allt när det offentliggjordes att jag skulle skriva en fjärde Millennium-bok, kände jag en ängslighet, såg ett vakande öga som inte var bra. Där fanns trycket och skräcken att misslyckas, jag tänkte ”så här skulle inte Stieg ha gjort”, och därför slutade jag i något skede att titta i hans böcker, säger han.

Hård kritik mot uppföljaren

Författaren säger att romanen till sist kändes som helt och hållet hans egen. Hans väg in blev bland annat forskning kring artificiell intelligens, som spelar en viktig roll i romanen.

Stiegs Larssons sambo Eva Gabrielsson har riktat hård kritik mot uppföljaren, redan innan den kommit ut.

David Lagercrantz är inte likgiltig inför utspelen. Han säger till tidningen att han känner ”uppriktig sympati” för Gabrielsson.

– Vad jag än säger om Gabrielsson blir det fel. Inte ens ”jag har inga kommentarer” känns bra, säger han till Tidningen Vi.

Jämförd med sin far

Tidningar från hela världen väntas recensera boken. Det gör att trycket släpper något, menar Lagercrantz. Boken står inte och faller med en dålig recension.

David Lagercrantz har hela livet blivit jämförd med sin far, författaren Olof Lagercrantz.

– Jag hoppas han hade sett det hårda arbetet med boken, allvaret, det som var så heligt för honom. För det vill jag väl på något sätt få min fars välsignelse från himlen, säger David Lagercrantz till Tidningen Vi.