Rickard Wall utesluts ur SD: ”Jag är en mjukis”

Publicerad 2015-11-10

SD-politikern Rickard Wall – som höll ett kritiserat anförande om "tjusiga tiggarkvinnor" – säger sig ha uteslutits ur partiet.

Det berättar han i en video som han laddade upp på Youtube under måndagskvällen.

– Sådär ja, Rickard Wall heter jag och jag har för en timma sedan ungefär fått besked från Sverigedemokraterna att jag är utesluten, säger han i videon.

I filmen som Wall laddat upp på Youtube förklarar han varför han har blivit utesluten ur partiet. Något som han själv tycker är befängt.

– Ett horribelt uteslutningsärende, om man läser anklagelsepunkterna, säger han i videon.

Han säger att han har fått tre skäl till uteslutningen som han listar upp i videon:

1. Han agerar ”lite väl spektakulärt” i talarstolen.

2. Han har kommit på politiskt kollisionskurs med Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm, Dan Kareliusson.

3. Han är en ”mjukis”.

Dan Kareliusson bekräftar uteslutningen.

– Det är riktigt att partistyrelsen uteslutit Wall. Men jag vet inte om de bara gått på hans uttalanden i talarstolen, säger han.

”Får vi se hur det går”

Rickard Wall, som är ledamot i Stockholms läns landstingsfullmäktige, säger i videon att han och Dan Kareliusson fortfarande är goda vänner men att han inte tycker att det är bra om Kareliusson är gruppledare i både stadshuset och i landstingshuset. I videon ställer han sig frågande till hur det ska gå när Kareliusson själv ska leda partiet i nästa valrörelse.

– 2018 har vi valrörelse och då ska Dan Kareliusson, 75 år, själv leda Sverigedemokraterna. Får vi se hur det går, säger han i videon.

Dan Kareliusson har tidigare sagt att han inte har något förtroende för Rickard Wall efter uttalandena om "tjusiga tiggarkvinnor".

– I stort har det inte varit några problem. Men det är ju min roll som gruppledare att i sista hand göra en bedömning av vad som ska gälla som representativt för vårt parti, säger Dan Kareliusson.

Vill skapa ett snällare SD

Rickard Wall säger i videon att han ändå kommer att fortsätta föra en socialkonservativ politik från talarstolarna i landstinget och stadshuset.

Men han nöjer sig inte där. Han vill även starta ett nytt socialkonservativt parti. Ett ”snällare” SD.

– Är man 1 500 medlemmar kan man formellt bilda ett parti och det hade varit jättekul om man kan åstadkomma det till 2018. Det är ambitionen jag har, säger han i videon.

En ambition som Dan Kareliusson tycker är långsökt.

– Det är fantasier. Vi såg själva hur mycket vi fick kämpa i många år. Det är långsökt måste jag säga, säger han.

Uteslutningen innebär att Rickard Wall sitter kvar i landstingsfullmäktige som politisk vilde till nästa val. Däremot kommer han att lämna sitt uppdrag i trafiknämnden.

Rickard Wall skapade stora rubriker häromveckan när han pratade om ”tjusiga tiggarkvinnor” i Stockholms kommunfullmäktige. Kort därefter höll han ett försvarstal och kallade sig själv för en pionjär.

Följ ämnen i artikeln