Jemen har fått sina första doser vaccin

TT-AFP

Publicerad 2021-04-01

Asta Zenecas covidvaccin lastas ur ett flygplan i Aden i Jemen på onsdagen.

Det krigsdrabbade Jemen har fått sin första sändning av vaccin mot covid-19.

FN:s barnfond Unicef uppger att 360 000 doser av Astra Zenecas vaccin på onsdagen flögs in till hamnstaden Aden, där den internationellt erkända regeringen har sitt säte.

Sändningen kommer via det globala initiativet Covax, och anlände en vecka efter att landet varnat för att det står inför en akut hälsokris. Jemens covidkommitté uppmanade förra veckan regeringen att utlysa undantagstillstånd och nedstängningar, likt dem som har införts i stora delar av världen.

– Vi är nu på toppen av den andra vågen, och viruset sprider sig snabbt, säger Ishraq al-Sibai, talesperson för covidkommittén.

Totalt planerar Covax att skicka 1,9 miljoner doser till Jemen under året. Landet med runt 30 miljoner invånare har officiellt registrerat 4 000 fall av covid-19, men siffran tros vara mycket högre.

Jemen hade problem med utbredd fattigdom och undernäring redan innan inbördeskriget startade 2014 och efter drygt sex års krig i landet har FN beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof. Tiotusentals liv har krävts och omkring 3,3 miljoner människor har enligt FN tvingats på flykt.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen