Tillgång till självtester utökas i Skåne

Publicerad 2020-09-01

Kit för självtestning av covid-19.

Möjligheten till att göra självtester ska utökas, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Regionen uppmanar medborgarna att testa vid minsta symtom.

I Skåne har sammanlagt 4 812 personer konstaterats smittade, med 67 fler konstaterade fall sedan igår.

Efter att Region Skåne gått ut med uppmaningen om att testa vid minsta symtom har efterfrågan på att hämta ut självtester har ökat kraftigt och det är därför just nu svårt att få en tid för upphämtning på apotek.

Testkapaciteten ska därför under veckan utökas i Region Skåne, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

– Jag har full förståelse för den frustration som många skåningar uttrycker över att inte kunna få tag i ett testkit snabbt. Samtidigt är jag tacksam att så många tar vår uppmaning om att testa vid minsta symtom på allvar och vi jobbar nu stenhårt för att se till att alla som behöver det snabbt ska kunna testa sig, sa Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, i pressmeddelandet från regionen.

Region Skånes logotyp.

Fler apotek redo för utlämning

Totalt erbjuder 44 apotek i regionen tjänsten där man kan hämta ut självtester för covid-19. Detta görs genom att man beställer det på 1177:s hemsida, och sedan ska man låta ett friskt ombud hämta ut självtester för covid-19 på det aktuella apoteket. Fram till och med i går måndag hade 30 326 självtester skickats ut via 1177.se i Slåne.

Under veckan ska tillgången till detta utökas, och ytterligare tre apotek i Malmö och ett apotek i Helsingborg kommer att erbjuda tjänsten.

Enligt regionens senaste siffror över antalet smittade, som publicerades vid lunchtid på tisdagen, har totalt 4 812 personer konstaterats smittade i Skåne.

Totalt har 275 personer avlidit med konstaterad covid-19 i regionen.