”Jag fick tummen upp av Donald Trump”

Emelie Svensson, 31, är Aftonbladets nya USA-korrespondent

Uppdaterad 2020-09-02 | Publicerad 2020-09-01

Emelie Svensson.

När journalisten Emelie Svensson, 31, lämnade New York i slutet på maj var det en öde plats där coronaviruset höll staden i ett järngrepp.

I dag är hon tillbaka som Aftonbladets utsända USA-korrespondent med uppdrag att bevaka det amerikanska valet.

– Att få träffa människor och vara i händelsernas centrum är otroligt spännande, säger Emelie.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

– Jag skulle säga att jag är envis som få, fascinerad av amerikansk politik och vill alltid hitta nya äventyr.

Vad har du haft för tidigare erfarenhet från USA?

– Jag har trivts jättebra i New York där jag bevakat USA under en längre tid. Men innan jag åkte hem i somras var läget problematiskt. Coronapandemin var som mest intensiv, samtidigt som jag täckte protesterna efter George Floyd. Det var en speciell stämning – vanliga turistgator var öde, tårgas sköts mot demonstranter och likbilar stod parkerade utanför sjukhusen. Det är fortfarande en speciell stämning i dag, men mycket lugnare.

Hur trivs du i rollen som utrikeskorrespondent?

– Jag har jobbat med det i ungefär sex år och tycker att jobbet ger en rolig variation. Att få möjligheten att åka över hela landet, vara i händelsernas centrum och prata med spännande människor är något jag aldrig tröttnar på.

Vilket är ditt hittills roligaste minne som USA-korrespondent?

– Under valet 2016 klättrade jag upp i en lyktstolpe för att få en glimt när Donald Trump röstade, samtidigt som han möttes av burop och jubel i sin demokratiska hemstad. Jag lyckades ändå filma allt uppe i den här lyktstolpen och fick tummen upp av Trump efteråt. Ett intressant ögonblick var också Times Square när folk bara stod och i chock iakttog valresultatet – jag har aldrig upplevt Times Square så tyst.

Chockade människor på Times Square på valnatten 2016.

Hur ser din roll ut nu fram till valkvällen den 3 november?

– Nu handlar det om att ladda upp med information och att se till att alla laddsladdar till utrustningen är med. Sedan är en stor del att åka ut och prata med väljarna runt om i landet, om alla viktiga frågor som påverkar dem i vardagen.

Donald Trump gör tummen upp.