Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Jenny Martorell/TT

Publicerad 2024-04-24

Namnen på de personer som omkom i bombattentatet vid Amia-centret i Buenos Aires. Bild från tidigare i år.

Argentina bad Interpol att gripa Irans inrikesminister Ahmad Vahidi under en resa i Pakistan och Sri Lanka, rapporterar flera medier.

Men Vahidi dök aldrig upp när den iranska delegationen landade i Sri Lanka.

Ahmad Vahidi är enligt den argentinska regeringen ansvarig för bombattentatet mot judiska Amia-centret 1994.

Det var i juli för 30 år sedan som en bilbomb exploderade vid byggnaden för Argentinas judiska organisation Amia i huvudstaden Buenos Aires, då 85 personer dödades och över 300 skadades.

Två år tidigare exploderade en bilbomb utanför Israels ambassad i huvudstaden. I den attacken dog 29 människor.

Argentina har länge anklagat islamiströrelsen Hizbollah, på order av Iran, för att ligga bakom. Det slog även en argentinsk domstol fast för två veckor sedan, som också beskrev den religiösa diktaturen som en ”terrorstat”, enligt lokala medier.

Ahmad Vahidi är en av de ansvariga för attacken och skulle i dagarna befinna sig i Pakistan och Sri Lanka, enligt ett uttalande från Argentinas utrikesdepartement.

”Med anledning av hans resa har Argentina bett Pakistan och Sri Lankas regeringar om hans gripande, i enlighet med Interpols system”.

Men Vahidi dök aldrig upp när den iranska delegationen landade i Sri Lanka på onsdagen, skriver AFP. Enligt Irans statliga nyhetsbyrå Irna var han i Iran och närvarade på en ceremoni för en lokal guvernör under tisdagen.

Den judiska minoriteten i Argentina, upp till 250 000, är Sydamerikas största.