Uppgifter: SD:s regeringsförhandlare utreds internt

Topptjänstemannen i Sverigedemokraterna är djupt involverad i regeringsförhandlingarna och har dagliga samtal med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Aftonbladet kan nu avslöja att han utreds internt efter att en eller flera kvinnor larmat om arbetsmiljöproblem och olämpligt beteende.

Enligt källor hanteras ärendet av partisekreterare Richard Jomshof.

– Vad som eventuellt pågår internt i partiet är ingenting jag kommenterar, säger han.

På söndagen presenterade högerpartierna Andreas Norlén som sin talmanskandidat, vilket ses som en viktig mellanstation i regeringsförhandlingarna. Samtidigt skakas det största partiet i blocket av interna oroligheter.

En topptjänsteman som förhandlar för Sverigedemokraterna utreds internt efter att kvinnor som arbetar på kansliet slagit larm till partiet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Regeringsförhandlare

Mannen ses internt som högprofilvärvning. Han har nu en roll som förhandlare hos SD – där han står i daglig kontakt med de andra partierna i högerblockets regeringsförhandlingar.

Uppgifterna om mannen ska ha varit kända av SD:s partiledning sedan åtminstone början av augusti. Nu finns enligt Aftonbladets uppgifter även en oro över att det ska påverka regeringsförhandlingarna.

– Man är ju rädd för att vi inte ska få ha tjänstemän i regeringskansliet om det blir känt. Det går inte att nog understryka hur viktig han är för förhandlingarna, säger en källa.

En av kvinnorna som enligt Aftonbladets uppgifter har slagit larm till partiet är en kvinna som mannen är chef över.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof känner till anklagelserna.
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof känner till anklagelserna.

Sverigedemokraternas partiledning har kännedom om anklagelserna mot mannen och utredningen hanteras av partisekreteraren Richard Jomshof samt en HR-konsult med ansvar över arbetsmiljön på riksdagskansliet, enligt Aftonbladets uppgifter.

Richard Jomshof vill inte besvara några frågor på telefon men skriver i ett sms: ”Vad som eventuellt pågår internt i partiet är ingenting jag kommenterar.”

Sverigedemokraternas riksombudsman Anders Olin bekräftar att han blivit kontaktad av en eller flera kvinnor rörande den aktuella topptjänstemannen.

– Jag för bara informationen vidare. Eftersom det inte är mitt arbetsområde så sköter den politiska organisationen i Stockholm själva det här, sen att jag får information är inte så konstigt. Jag är den som ofta sitter mitt emellan och har kontakt med folk.

Kan du bekräfta att du fått information i det här fallet om den aktuella tjänstemannen?

– Ja, det har jag.

Varför hörde de här kvinnorna av sig till dig i det här fallet?

– Inte en aning, det får du fråga dem, de har väl ett förtroende kanske.

Vem hanterar det nu?

– Det är ju hans närmsta chef som du får prata med men jag vet faktiskt inte vem som är hans chef för hans närmaste chef har ju avslutat sin anställning rätt så nyligen, han finns inte kvar där.

Svaret: ”Konflikter uppstår ibland”

Aftonbladet har ställt frågor om anklagelserna mot topptjänstemannen och partiets interna utredning till Sverigedemokraternas pressavdelning, som svarar genom pressekreteraren Christian Krappedal:

– På alla arbetsplatser uppstår ibland konflikt mellan medarbetare som måste redas ut och lösas. Vi har en HR-avdelning som arbetar professionellt med detta och vi kommenterar inte uppgifter som rör enskilda tjänstemän offentligt utan har ett arbetsgivaransvar att förhålla oss till. Vi tar arbetsmiljön på stort allvar och det är viktigt att anställda känner sig trygga med hur vi hanterar deras uppgifter.

Den utpekade topptjänstemannen hänvisar till pressavdelningen.

– Jag har inga kommentarer.

John Granlund & Olof Svensson
Publisert:

LÄS VIDARE