Man i 30-årsåldern död efter skottlossning vid skola i Örebro – flera sågs lämna platsen

Uppdaterad 2023-07-20 | Publicerad 2023-07-19

En man i 30-årsåldern har dött efter en skottlossning vid en skola i Örebro på onsdagskvällen.

En stor polisinsats har inletts.

– Ingen är gripen eller misstänkt i det här läget, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

Klockan 19.21 på onsdagskvällen fick polisen larm om en skottlossning vid Mellringeskolan på väster i Örebro, där en man blivit skjuten.

Mannen, som enligt uppgifter till Aftonbladet är i 30-årsåldern, dog av sina skador. Anhöriga är underrättade, meddelar polisen, som inlett en stor insats på platsen.

– Det är en förundersökning gällande mord, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

Den mördade mannen har tidigare dömts för några mindre brott. Enligt uppgifter till P4 Örebro hade han gängkopplingar i Örebro.

– Det är många poliser som jobbar med att titta på vad det kan finnas för konfliktsituationer. Det är klart att det finns olika teorier bland poliserna och det gäller att fånga upp de teorier som finns bland de som jobbar i de här miljöerna, säger Mats Öhman.

Misstänker ni att det är gängrelaterat?

– Det kan vi inte utesluta i alla fall, vi får se vad vi kommer fram till. Vi kan inte säga för mycket än på grund av integritetsskäl, med anhöriga och så.

Sågs lämna platsen

På skolan, som nu har sommarlov, går cirka 700 elever från förskoleklass till årskurs nio, enligt Örebro kommuns hemsida.

När polisen kom till skolan sågs flera personer fly platsen, till fots eller på moped.

– Om det var för att de var rädda för att det sköts eller om det är några som är inblandade eller kanske gärningspersoner, det är oklart, säger Mats Öhman.

Polisen utreder händelsen som mord.

– Ingen är gripen eller misstänkt i det här läget, säger Mats Öhman.

– Underrättelsetjänsten är satt på fötter och kriminaltekniker kallas in i det här läget. Det kommer vara arbete natten lång.

”Fem-sex snabba skott”

Ett större område kring mordplatsen, som ligger mitt i ett radhusområde, har spärrats av.

Kroppen hittades enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet på skolgården vid högstadiebyggnaden. Enligt boende i området är det här vanligtvis ett lugnt och tryggt område.

Vittnet Maria var ute och cyklade med sin dotter och två andra barn när hon hörde skottlossningen – mindre än 100 meter bort.

– Vi var väldigt nära, säger hon till Aftonbladet.

– Jag hörde fem-sex snabba skott och tänkte att ”det kan inte vara fyrverkerier den här gången”. Jag tänkte att det här kunde vara en flyktväg och vågade inte chansa eftersom jag hade tre barn med mig, och då drog jag ner barnen till lekparken i stället.

En förundersökning gällande mord har inletts.

Barnen grät

Enligt Maria, som bor i närheten, har det på sistone avfyrats mycket fyrverkerier i området. Detta lät annorlunda – och hon såg ingenting uppe i luften. Då förstod hon att det måste vara något annat.

– Det var väldigt obehagligt, säger Maria.

– Barnen var ute och lekte och cyklade själva, det var bara en ren tillfällighet att de ville ha ut mig, för de ville att jag skulle komma ut och titta på en grej. Det var bara en fråga om två minuter att jag råkade vara på platsen.

– Då känner jag att det var ren tur att jag var med, för de blev jätterädda. De grät när de hörde skotten, för de förstod när jag sa att ”kom nu, vi måste ner”.

Jakt med helikopter

Maria säger att det varit mycket ungdomar som hängt kring skolan i sommar – och att det varit mycket folk ute när mordet skedde.

– Det var ett häng med ungdomar som var här innan det här hände, säger hon.

Polisen har kört med både drönare och helikopter över området.

Tekniker är på plats och jobbar runt en plats på gångvägen utanför högstadiebyggnaden där en elsparkcykel ligger kvar på asfalten. Bara några meter från den står en parkerad moped.

– Vi har en insatsgrupp redo i fall vi får något hett spår. Vi har hundar och många poliser i tjänst, sedan har vi tekniker, utredare och helikoptrar, säger Mats Öhman.

Följ ämnen i artikeln