El-Haj lämnar S – sitter kvar i riksdagen

Publicerad 2024-02-12

Jamal El-Haj.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj behåller sin plats i riksdagen och lämnar partiet. Därmed blir han politisk vilde.

Det meddelar han i ett brev till partiet som Aftonbladet har tagit del av.

– Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag.

I fredags meddelade Socialdemokraterna att partiet saknar förtroende för Jamal El-Haj.

Partiet hade då inte fått något besked om Jamal El-Haj skulle lämna sin riksdagsplats.

Men nu har El-Haj beslutat sig. Han stannar i riksdagen och blir politisk vilde.

Jamal El-Haj vill inte låta sig intervjuas, men han skickar ett brev till Aftonbladet som han också ska ha skickat till partistyrelsen (se faktaruta för hela brevet), där han motiverar sitt beslut.

– I striden mellan sanning och lögn finns en kritisk punkt när lögnen är som störst och sanningen når sin yttersta prövning. Med dessa ord vill jag informera om att jag lämnar Socialdemokraterna, skriver El-Haj i brevet.

– Jag kommer att behålla min plats i riksdagen. Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag, fortsätter han.

”Går inte vara kvar”

El-Haj påpekar att han har varit socialdemokrat i över trettio år och fortfarande är övertygad om att partiet ”är det bästa som har hänt Sverige i modern tid”.

– Dagens beslut är därför det mest smärtsamma jag har behövt fatta under hela mitt vuxna liv. Men det går inte att vara kvar när partiledningen inte längre har förtroende för mig och drevet har blivit alltför stort, skriver El-Haj vidare.

Enligt S i Skåne, som fattade beslutet om att förtroende saknas för El-Haj, är det en rad händelser som står bakom beslutet från partiet. Lokala ordföranden Niklas Karlsson pratade återkommande om ”en samlad bedömning”.

Den samlade bedömningen tog sin början i att Jamal El-Haj deltog i vid en palestinakonferens i Malmö förra sommaren, trots att partiet hade avrått från ett sådant deltagande.

Magdalena Andersson.

Tog avstånd

S-ledaren Magdalena Andersson uttryckte länge sitt stöd för El-Haj, men i fredags kom så vändningen där partiet – och partiledningen – tog avstånd från sin riksdagsledamot.

– Förtroende ges och tas från partidistriktet. Men min ledarskapsfilosofi är enkel. Alla kan fatta dåliga beslut, men inte vid upprepade tillfällen, sa Magdalena Andersson till TT på lördagen.

Aftonbladet har sökt Magdalena Andersson för en kommentar, men hon hänvisar till Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren.

Lena Hallengren skriver i en kommentar till Aftonbladet att Jamal El-Hajs agerande är ”oacceptabelt”.

– Det här är ett oacceptabelt agerande av Jamal El-Haj och ytterligare ett bevis för att han sätter sina egna intressen före partiets. Den som inte är medlem i Socialdemokraterna kan heller inte ha någon plats i Socialdemokraternas riksdagsgrupp, skriver Hallengren.