Två kvinnor skjutna till döds i villa i Tullinge

Känd svensk artist bor i villan

Publicerad 2023-10-13

Två kvinnor har dött efter en skjutning i en villa i Tullinge söder om Stockholm.

Två personer har gripits, de sitter nu anhållna, misstänkta för mord.

På adressen bor en känd svensk artist.

Polisen larmades vid 01.25-tiden natten till fredag om misstänkt skottlossning i bostadsområdet i Tullinge. På plats kunde polisen konstatera att det varit en skottlossning.

– Ett flertal skott har avlossats in i en villa, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

På baksidan av villan har glaset till en verandadörr krossats och hål syns i gardinerna som hänger ned.

Krossat glas vid villan i Tullinge.

Polisavspärrningar i Tullinge.

Poliser spärrar av villagata i Tullinge efter skjutningen.

Två kvinnor dog när gärningsmannen trängde sig in och sköt. Ytterligare fyra personer befann sig i huset, en vuxen och tre barn. De har inte skadats fysiskt i samband med skottlossningen.

På adressen bor även en känd svensk artist.

– Vi är skakade över brutaliteten och ser att våldets gränser fortsätter att flyttas fram. Polisen arbetar med full kraft för att få förhindra dåd och få stopp på våldsvågen, säger Anders Thornberg, rikspolischef i ett skriftligt uttalande under fredagen.

Enligt Aftonbladets uppgifter har nattens skjutning koppling till den pågående våldsvågen kring Foxtrot-nätverket. På adressen finns anhöriga till en person med koppling till en huvudaktör i våldsvågen.

”Vaknade av 6–7 skott”

– Jag låg och sov när jag blev väckt av 6–7 skott. Nu är det poliser överallt här utanför. Helikoptern är här också, säger en boende i närheten.

Flera grannar som Aftonbladet pratat med under fredagsmorgonen vaknade av nattens polisinsats.

– Jag hörde smällarna inatt men förstod inte vad det var, sen kom helikoptrar och blåljus. De lös upp hela gatan, säger av grannarna.

Flera boende i området är i chock efter nattens händelse. En kvinna står i pyjamas utanför polisens avspärrningar och gråter.

– Vad säger man till sina barn, hur ska jag kunna förklara det här, säger hon.

Massiv polisinsats

Polisen utreder nu kopplingar till serien av våldsdåd som inträffat i Stockholm under den pågående gängkonflikten.

– Det är för tidigt att säga något med säkerhet, men vi behandlar den här händelsen som att det finns kopplingar till andra dåd, säger Daniel Wikdahl.

Mindre än en timme efter skjutningen stoppade polisen en taxi på Huddingevägen och grep en person.

Enligt vittnen på plats var det en massiv polisinsats med flertalet polisbilar, hundpatruller och helikopter.

Gripandet ska ha kopplingar till skjutningen i Tullinge, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Polisen var snabbt på plats och kunde inleda en jakt på gärningspersonen. Vi gjorde ett gripande i närområdet genom att stoppa en bil och där har vi frihetsberövat en misstänkt person. Vi har också säkrat bevisning i form av ett skjutvapen som förmodligen använts i samband med skottlossningen och morden, säger Max Åkerwall, polismästare i Stockholm på en pressträff under fredagseftermiddagen.

Polisen ger även mer detaljer kring den misstänkta gärningspersonen.

– Jag kan bekräfta att det rör sig om en 16-åring som avvikit från ett LVU-hem, säger Åkerwall.

Ytterligare en person som befann sig i taxin greps i samband med stoppet. Att just taxibilar använts mer frekvent vid grova våldsdåd är något som polisen ser som allt vanligare.

– Vi har de senaste dygnet lyckats stoppa och förhindra flera attentat där man befunnit sig i taxibilar på väg fram till platser med brännbar vätska, maskerade och med olika former av skyddsutrustning.

Personerna anhölls sedan av åklagare under fredagen.

– De är anhållna, delgivna misstanke för mord. Det är ännu inte bestämt om de kommer begäras häktade eller inte. Under dagen kommer de att förhöras med försvarare, säger åklagare Helena Nordstrand.

Natten till i torsdags inträffade en liknande händelse i Västberga i Stockholm där en eller flera gärningsmän tog sig in i en villa. Pappan i familjen dödades av skotten – hans hustru och ett litet barn vårdas på sjukhus för sina skador.

Polisen spärrar av brottplatsen i Tullinge.

Polisinsats i Tullinge efter en misstänkt skottlossning