Uppgifter: Polisen bevakar adresser efter rymningen

Publicerad 2023-04-16

Morddömde Frunze Saghatelyan, 17, kan ha fritagits för att begå nya dåd, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Nu polisbevakas adresser med kopplingar till ett kriminellt nätverk, enligt uppgifterna.

Expressen skriver att 17-åringen anses vara ”skyldig” ett mord.

17-årige Frunze Saghatelyan dömdes nyligen till sluten ungdomsvård för mordet på Fredrik Andersson på Delta gym i Stockholm.

I väntan på att domen ska vinna laga kraft har han omhändertagits enligt LVU och placerats på ett Sis-hem. 17-åringen bedömdes som rymningsbenägen och var placerad på en avdelning med högsta säkerhetsklass.

I samband med ett tandläkarbesök i Södertälje i torsdags fritogs han.

När han eskorterades ut från mottagningen av Kriminalvårdens transportörer sprang två mörkklädda, maskerade personer ut ur en svart bil.

Sköt fel person på Delta gym

De riktade ett svart pistolliknande föremål och höll upp något som liknade en batong mot kriminalvårdarna och skrek ”Släpp honom, släpp honom!”.

De släppte 17-åringen som sprang mot de två maskerade personerna och försvann iväg i flyktbilen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet tror polisen att Saghatelyan har fritagits för att begå ytterligare ett grovt våldsbrott.

En av polisens teorier är enligt Expressen att 17-åringen fortfarande anses vara ”skyldig” ett mord till de som beställde mordet på Delta gym.

Detta eftersom ordningsvakten Fredrik Andersson inte var måltavlan. Det var istället en medlem av mc-gänget Bandidos som var inne och tränade på gymmet.

Nu tros Frunze Saghatelyan hållas gömd i väntan på att utföra uppdraget.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen satt bevakning på adresser med kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Frunze Saghatelyan dömdes till sluten ungdomsvård för mordet på Fredrik Andersson på Delta gym i Stockholm.

Säkrade DNA från masker

Polisen har utfärdat en internationell efterlysning i jakten på honom. Poliskällor säger till DN att man tror att han fortfarande befinner sig i Stockholmsområdet.

– Vi hyser mycket stora förhoppningar om att de berörda personerna finns kvar i regionen. Vi bedömer att förutsättningarna för att eftersöka och hitta dem är goda, säger en polis till tidningen.

Enligt uppgifter till DN har DNA ha säkrats från dem som fritog 17-åringen. Det ska ha hittats på masker som kastades ut från bilen i flykten.

Kriminalvården och Sis ska utreda hur fritagningen har kunnat planeras och vill inte svara på frågor om det innan de är klara.

Innan sitt tandläkarbesök hade 17-åringen klagat på kraftig tandvärk på grund av ett hål. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade 17-åringen informerats om besöket på förhand och nu spekuleras det i om han planerat fritagningen inifrån Sis.

Misstanken: Planerade fritagning inifrån

Anställda på Sis vittnar om att intagna har tillgång till mobiler och surfplattor och att personal inte får kontrollera vad de gör eller vilka kontakter de har.

– Vi misstänker att detta har varit en bidragande faktor för fritagningen, men vi får se vad internutredningen visar, säger Frida Strandberg Landin som är ordförande för Seko inom Sis till Sekotidningen.

Saghatelyan var placerad på en avdelning med säkerhetsklass 3, den högsta säkerhetsklassen. Om han haft tillgång till mobiltelefon eller surfplatta är inte känt.

Det finns möjlighet att begränsa intagnas elektroniska kommunikation, men att hålla någon helt från det är svårt, enligt Sis.

– Vi har inte rätten att begränsa det generellt utan det är ett individuellt beslut. Så en kan ha begränsningar men de andra på samma avdelning har inte det. Då är det väldigt svårt att hålla en ungdom från det i alla fall. Så mycket personal kan man inte ha, har Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis tidigare sagt till Aftonbladet.