Polisförbundet efter dödsskjutningen: Det är fruktansvärt

Publicerad 2021-07-01

En polis sköts på Hisingen i Göteborg och avled till följd av sina skador.

Runt om i Sverige sörjer poliser sin kollega.

– Det är det yttersta beviset på polisers utsatthet och det känns orimligt att man ska behöva plikta med sitt liv i sitt arbete, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet i Region Väst i P1 Morgon.

Polismannen stod och pratade med ett par personer I Biskopsgården på Hisingen i Göteborg när han plötsligt blev beskjuten.

Polisen skadades så allvarligt att han dog under natten.

Katharina von Sydow är ordförande på Polisförbundet i region Väst.

– Det är väldigt mycket känslor naturligtvis. Mina tankar går framför allt till hans anhöriga och kollegorna närmast honom men också till alla kollegor i Sverige. Det är fruktansvärt, säger hon till P1 Morgon.

Kriminaltekniker arbetar på platsen där en polis sköts till döds i Göteborg.

8 av 10 poliser utsatt för hot och våld

Att en polis blir skjuten under sin tjänst är det yttersta beviset på polisers utsatthet, säger Katharina von Sydow.

– Det känns orimligt att man ska behöva plikta med sitt liv i sitt arbete. Det känns så hemskt, säger hon.

2017 gjorde Polisförbundet en undersökning om hot och våld inom poliskåren. Katharina von Sydow berättar att i undersökningen framgick det att många poliser känner sig utsatta.

– Den visar att 8 av 10 poliser i yttre tjänst har varit utsatt för hot och våld. Där fortsätter vi att jobba mot politiker men naturligtvis också tillsammans med arbetsgivaren för att ytterligare stärka skyddet. En av de viktigaste sakerna är att vi är tillräckligt många poliser, inte minst i yttre tjänst för att kunna arbeta tryggt och säkert, säger Katharina von Sydow.

Katharina von Sydow.

”Våldet har blivit grövre”

Polisen har under natten arbetat med att hålla vittnesförhör och platsen spärrades av. Att en sådan händelse får den typen av utgång säger Katharina von Sydow är svårt att uttala sig om innan man vet vad som har hänt.

– Att vi är tillräckligt många på plats kan vara en sak men det är också så att våldet har blivit grövre och respekten för människoliv mycket mindre. Men det är lättare att utvärdera när vi vet exakt vad som har hänt, säger Katharina von Sydow.

Hon berättar att det nu kommer att vara en större beslutsamhet hos de poliser som arbetar nu.

– I sådana här lägen är det också många som kommer till arbetsplatsen inte bara på Hisingen, utan många kollegor som vill ställa sig till förfogande för att hjälpa till. Vi är väldigt beslutsamma att hitta gärningsmannen men också att fortsätta upprätthålla trygghet, säger Katharina von Sydow.

Även Polisförbundets nationella ordförande Lena Nitz har kommenterat händelsen.

”Det är med stor sorg och förtvivlan som jag mottagit beskedet om att en kollega avlidit i tjänsten. Mina tankar går till närstående, vänner och kollegor”, skriver hon på Twitter.