Misstänkte mördaren: Jag är ett monster

Elev har erkänt mord på två lärare

Uppdaterad 2022-09-08 | Publicerad 2022-07-26

Efter en övningskörning bestämmer sig 18-åringen för att utföra en dödlig skolattack.

Han drevs av självhat och en vilja att avsluta sitt liv. Två kvinnliga lärare blev slumpmässiga offer.

– Jag slår med yxan med snabba slag, säger 18-åringen i rätten.


 Uppdatering 220908: Fabian Cederholm döms för morden på Malmö Latin


Under tisdagen fortsatte rättegången mot den 18-årige elev som erkänt att han mördat två lärare på sin skola, Malmö Latin. Dagen hade vigts åt 18-åringens vittnesmål.

Rättens ordförande bad den åtalade att berätta fritt om händelsen, men det hade 18-åringen svårt att göra. I stället fick åklagaren ställa frågor så att den åtalade kunde redogöra för dagen. Då framkom det att beslutet om en skolattack kom när han avslutade en övningskörning med en släkting. 18-åringen hade en bild av att han skulle köra upp under sommaren – men släktingen berättade att det förmodligen inte skulle finnas en snabb tid till uppkörning.

Det var den sista droppen för att bägaren skulle rinna över. Då bestämde sig 18-åringen. Han ska göra något så fruktansvärt så att han försvinner från samhället. Antingen dör eller hamnar bakom lås och bom.

– Ingen får älska mig. Ingen ska vilja veta av mig, säger 18-åringen i rättsalen.

Samma kväll gick han ut i förrådet och letade upp några verktyg. Valet föll på en hammare, en täljkniv, en kökskniv och en yxa.

Dagen efter gick han till skolan med verktygen i en ryggsäck.

– Det är i stort sett mordvapen, säger 18-åringen när åklagaren frågar honom om varför han tog med sig dem.

Anser sig vara ett ”monster”

18-åringen beskriver hur han mått psykiskt dåligt en längre tid och att han nu kände en enorm desperation. Minsta motgång i livet tog han oerhört hårt. Han ville inte leva längre, uppger han för rätten.

– Jag kände att jag måste göra något som säkerställer att mitt liv är över på något sätt, säger han.

Åklagare Johanna Liljeblad påtalar att det hade ju funnits andra alternativ - att söka hjälp och prata med någon.

– Varför väljer du inte det? säger hon.

– Jag var inte förtjänt av det. Detta var ett sätt att fullfölja bilden jag har av mig själv ”att jag är ett monster”. Kort sagt, jag kände att jag var oförtjänt av hjälp, sådana personer som jag ska bort från samhället.

Vill ha strängaste straffet

Kvällen innan attacken gjorde 18-åringen flera sökningar på nätet. Bland annat om åldersrabatt för grova brott. Han förklarar att det var för att informera sig.

– Överlever jag så vill jag ha ett så hårt straff som möjligt. Jag var fullt medveten om att man slopat ungdomsrabatten. Eftersom jag fyllt 18 år så kan jag dömas till lagens strängaste straff.

Åklagaren frågade sedan: ”Har du gjort det här för att bli känd?”

– Det fanns nog en del av mig som gjort det för uppmärksamheten. En väldigt glyttig sida av mig.

Dödsfall påverkade

Efter flera timmars förhör med 18-åringen kommer åklagaren tillbaka till den stora frågan – varför?

Johanna Liljeblad uppmanar 18-åringen att gå djupare in i sig själv och förklara varför han börjat må så dåligt att han kom till denna punkten.

Då berättar han om att en nära anhörig gick bort hastigt när han var väldigt liten och att det påverkat honom mycket. Bara några år senare dog ytterligare släkting han stod nära.

Efter dödsfallen utvecklar han ett kontaktsökande beteende som barn. Han beskriver att han kunde ha en favoritlärare i skolan – och att han blev svartsjuk om någon annan var med den läraren. Han nämner också en utredning om att han har autistiska drag

– Jag har en fixering vid att jag måste vara perfekt. Jag har svårt att hantera motgångar. Jag har varit rädd för den sidan av mig själv.

Teckning från rättegången den 20 juli.

Rektorn på plats: ”Min bearbetning”

Anhöriga följer förhandlingarna från ett medhörningsrum. Där kan man se och höra rättegången på videolänk, detta då de tycker att det är för svårt att befinna sig i samma rum som den tilltalade.

Ett fåtal åhörare fanns på plats i säkerhetssalen under tisdagen. En av dem var Birgitta Moberg, biträdande rektor på Malmö latin.

– Jag känner både de drabbade lärarna och eleven. Att vara här är nog mycket min egen bearbetning av det som hänt, säger Birgitta Moberg.

Hon lade märke till att 18-åringen pratade mycket i rätten. Det förvånade henne inte.

Hon beskriver att det finns ett före och efter attacken, i hennes liv. Birgitta Moberg reflekterar över säkerhetssituationen på skolor.

– Jag tror inte på säkerhetskontroller i skolor. Man måste vara uppmärksam på om personer mår dåligt. Men samtidigt kan man inte se in i folks mörka tankar.