Moderaternas nya valledare

Publicerad 2014-12-19

Tomas Tobé, 36, blir ny valledare för Moderaterna.

Han utses också till partisekreterare och tar därmed över efter Kent Persson, som i går meddelade sin avgång.

– Jag har fått ett tydligt uppdrag som handlar om att vi ska arbeta mycket med den politiska utvecklingen, säger Tobé.

I spekulationerna om vem som ska bli ny partisekreterare inom M och ny valledare inför det kommande extravalet har Tomas Tobé varit det hetaste namnet. Han står den tillträdande partiledaren Anna Kinberg Batra nära och har därmed varit ett väntat namn att ingå i M-ledningen.

Vid en presskonferens i dag stod det klart att han får ansvaret för Moderaternas valarbete inför extravalet den 22 mars nästa år. Partiet har två tunga valförluster bakom sig i närtid, EU-valet i maj och riksdagsvalet i september.

– Jag ser fram emot att ta mig an denna uppgift med full kraft, säger han.

– Det har aviserats om ett extraval som kan utlysas, det vore i sådana fall för första gången på 50 år. Det är allvarligt, men Sverige behöver ledas för att utvecklas framåt. Nya Moderaterna ska stå redo.

"Väljarna ställer väldigt många olika frågor"

Enligt Tomas Tobé kommer valrörelsen att handla om "Alliansens regeringsduglighet mot en svag vänsterregering". Han ser ekonomin och regeringsfrågan som centrala.

– Sedan ställer väljarna väldigt många olika frågor kring hur jobben ska bli fler och hur integrationen ska förbättras. Där kommer vi att behöva återkomma från Alliansen.

Tobé menar att partiet är redo för ännu en valrörelse.

– Vi står väl rustade ekonomiskt och har väldigt mycket engagerade medlemmar. Vi hade en valrörelse förra gången som inte räckte hela vägen fram men som också visade på att vi fick ett utökat stöd när det väl var valrörelse.

I sin roll som partisekreterare har Tobé fått ett tydligt uppdrag att arbeta med M:s politikutveckling. I partiets eftervalsanalys slogs fast att just den blivit lidande under de sista regeringsåren.

Tobé har rötterna i Gävle och kom in i riksdagen 2006. Han har haft en rad tunga uppdrag inom M och var tills nyligen partiets talesperson i utbildningsutskottet.

Blir Batras nära förtrogna

Anna Kinberg Batra, som väljs till ny M-ledare den 10 januari, hyllar Tobé som kommer bli hennes nära förtrogna i arbetet framöver.

– Han är väldigt bra både på att utveckla politik och att göra den genomförbar, och man behöver både och. Det har han visat att han kan som riksdagsledamot i utbildningsutskottet, i våra politiska arbetsgrupper och som vice gruppledare. Han ska sätta fart både på vår valrörelse och vår politikutveckling, säger hon.

Under torsdagen kunde Aftonbladet avslöja att Kent Persson kommer att avgå vid Moderaternas extrastämma den tionde januari. Tobé väljs i samband med detta.