Frisören Mohammed har chockat Varberg

Uppdaterad 2016-02-05 | Publicerad 2016-02-04

”Jag har aldrig sett något liknande – världsklass!”

VÄRLDSKLASS Mohammed Haymmoun, 22, får lovord av sina svenska frisörkollegor som önskar att han kunde börja raka de svenska skäggen lite mer som i Syrien.
– Där har männen mer olika skägg och frisyrer och fler mönster och linjer vid sidorna, säger Jeanette Ginstfeldt Olausson på Paus Frisör & Inredningsbutik i Varberg.

Här står "Barberaren i Varberg".

Syrienflyktingen Mohammed Haymmoun, 22, har slagit sina svenska frisörkollegor med häpnad.

– Jag har varit frisör i över 30 år men aldrig sett något liknande. Han är i världsklass, säger salongsägaren Jeanette Ginstfeldt Olausson.

Det var i början av december som Jeanette Ginstfeldt Olausson, ägare till Paus frisör & inredningsbutik i Varberg, fick höra talas om en duktig frisör vid namn Mohammed, asylsökande i Himle.

– Jag har en kund som arbetar för Röda korset och undervisar flyktingarna i svenska. Hon berättade att det fanns en Mohammed där som var en klippare utöver det vanliga.

Röda korset tipsade

Tipset rann däremot ut i sanden eftersom personalen var fulltalig och salongen mitt uppe i en flytt. Men när en av de ordinarie frisörerna sjukanmälde sig en dag i december dök den unge mannens namn upp igen.

– En av de kunder jag var tvungen att ringa runt och lämna återbud till, även hon Röda korset-anställd, tipsade om Mohammed. Då kände jag att jag inte skulle komma undan. "Kom in med honom, då!"

Jeanette lät 22-åringen provklippa hennes två brorsbarn. Resultatet blev en praktikplats på studs.

– Jag har jobbat på salong i 31 år och är inte lättimponerad, men jag blev superimponerad av Mohammed. Han har en otrolig skicklighet i handen, han håller kniv och sax i handen som vi kniv och gaffel. Senast i går fick jag höra det av en kund. Han är noggrann men ändå så säker.

Salongsägarens lovord vill aldrig ta slut.

– Han är i världsklass. Vi har många affärskunder i Varberg som rakat sig på inneställen runt om i världen, men de är helt överväldigade av Mohammed. Han ger dem ansiktsmassage samtidigt, det blir en helhetsupplevelse.

22-åringen själv är också nöjd med att väntan i flyktingförläggningen förbytts till en rolig vardag.

Saknar familjen

– Det känns bra att vara i Sverige, och jättebra att vara på salongen, säger han med lite hjälp av Jeanette eftersom hans svenska än så länge är helt färsk.

Mohammed Haymmoun kom till Sverige i somras efter en två månader lång flyktingresa genom Europa.

Han föddes i Damaskus och började redan som 14-åring klippa på sin pappas salong. Föräldrarna och de fem äldre syskonen är kvar i Syrien och Mohammed tvivlar på att han någonsin får träffa dem igen.

– De kommer inte ut från Syrien och jag inte in.

Jeanette Ginstfeldt Olausson hoppas däremot att hans flickvän kan komma hit.

– Hon har studerat på universitetet, till tolk, och jag har ordnat en lärarkontakt som är beredd att ge henne en praktikplats.

Något annat än praktik är inte heller aktuellt för Mohammed förrän han får sitt uppehållstillstånd.

Drömmer om eget

– Det känns väldigt konstigt eftersom jag ju direkt skulle anställa honom. Mohammads papper har bedömts vara helt gröna så då känns det som att det borde kunna gå fortare.

I väntan på tillståndet och vid sidan av praktikplatsen försöker Mohammed snabbt läsa in svenska, bland annat på biblioteket. Han har också gått med i en svensk fotoklubb och skaffat sig flera vänner i Varberg.

Drömmen är en egen salong i framtiden.

Men det tänker Jeanette sätta stopp för.

– Det får du inte. Vi vill ha dig här, skrattar hon.

Följ ämnen i artikeln