Småbarn bakom skjutning varje vecka

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

I augusti sköt ett 21 månader gammalt barn sig själv i bröstet av misstag.

Varje vecka skadas någon i USA när barn yngre än tre år skjuter med vapen.

I år har minst 43 incidenter inträffat, skriver Washington Post som granskat ämnet.

Den amerikanska tidningen har uppmärksammat att väldigt små barn skjuter med vapen på ett sätt så att antingen de själva eller någon annan skadad eller dör.

Bakom granskningen ligger en skjutning i South Carolina där en tvååring förra veckan hittade en pistol i baksätet av en bil och av misstag sköt sin mormor som satt i passagerarsätet.

Av 43 incidenter med skjutningar där små barn avfyrat skott har det i 31 av fallen varit barnet självt som träffats. 13 av dem har dött.

I skjutningar där andra träffats har två personer dött och tio skadats.

”Går att förebygga”

Granskningen visar också att det är i vissa delstater som den här typen av skjutningar inträffar. Missouri tar en osmickrande förstaplats med fem separata skjutningar. I Florida har fyra incidenter inträffat och i Texas tre.

Händelserna beskrivs generellt som olyckshändelser men lobbygruppen Everytown för Gun Safety menar att mer än två tredjedelar av incidenterna skulle gå att förebygga om den som äger ett vapen hanterar det på ett säkrare sätt.

Enligt gruppen så har minst 209 skjutningar inträffat där någon under 17 utan uppsåt dödad eller skadat någon annan, bara i år.

Följ ämnen i artikeln