Göran Hägglund tar ut full pension – trots fyra nya jobb

Uppdaterad 2016-03-17 | Publicerad 2016-03-16

Göran Hägglund tar ut statsrådspension på över 60 000 kronor i månaden utan avdrag för annan inkomst.

Göran Hägglund sitter i styrelsen för vårdjätten Aleris, har ett uppdrag åt regeringen, är rådgivare åt en pr-firma och anlitas dessutom som föreläsare.

Samtidigt tar den förre KD-ledaren och socialministern ut statsrådspension på 61 334 kronor i månaden – utan att dra av för den andra inkomsten.

– Jag håller på att ställa om, säger han.

Göran Hägglund efterträddes som partiledare för Kristdemokraterna i slutet av april förra året av Ebba Busch Thor. I samband med det slutade han även som riksdagsledamot. I dag sitter den förre KD-ledaren i styrelsen för vårdkoncernen Aleris och är en anlitad föreläsare.

Nyligen blev han rådgivare åt pr-byrån Narva samt fick ett uppdrag åt regeringen som handlar om pensionsfrågor.

Hamnar i företaget

Trots alla uppdrag tar Göran Hägglund ut statsrådspension på 61 334 kronor i månaden.

– Jag håller på att ställa om från lång tid i politiken till att klara mig på egna ben. Min ambition är att när det har gått ett år efter det att jag lämnade politiken så ska jag klara mig på egna ben, säger Göran Hägglund.

Statsrådspension ska enligt reglerna minskas om den tidigare ministern har andra inkomster. I Göran Hägglunds fall hamnar däremot pengarna han får för alla uppdrag i det egna företaget.

Hur mycket det handlar om vägrar han att avslöja.

– Det berättar jag inte för dig, säger Göran Hägglund.

Hägglund medverkade även i årets säsong av SVT:s "På spåret". Deltagarna får enligt projektledare Kristina von Sydow betalt per program. Hur mycket vill hon däremot inte avslöja.

”Inte rimligt”

Göran Hägglund ser inga problem med att ha en garanterad omställningsinkomst på över 61 000 kronor i månaden

– Nej, reglerna är skapade för att de som tillbringat mycket lång tid i politiken ska få en möjlighet att ställa om till en civil bana. Jag skulle egentligen kunna luta mig tillbaka och inte göra någonting till pensionsåldern och kunna få den pension som vi nu pratar om. Det tycker inte jag är rimligt. Jag tycker det är rimligt att jag arbetar och försörjer mig.

Men varför räknar du inte av pengarna du tjänar i stället för att de hamnar i företaget?

– För att jag tänker mig att bedriva en företagsverksamhet framöver där jag har flera olika uppgifter som sammantaget innebär min försörjning.

Andra har fått kritik för samma upplägg. Vad anser du om det?

– Du får kritik om du arbetar, du får kritik om du inte arbetar. Jag har haft en klar inriktning, när det har gått ett år ska jag vara helt omställd.

Har du några andra uppdrag som jag inte känner till?

– Det är en del annat som är i stöpsleven men som inte är påbörjat än.

Kriterierna för statsrådspension

För att vara berättigad till en statsrådspension gäller följande kriterier:

Att man fyllt 50 år vid avgången.

Att man har varit statsråd under sammanlagt minst sex år eller har ­varit statsråd och haft en eller flera anställningar som avses i förordningen 2003:55 under sammanlagt sex år i oavbruten följd.

Följ ämnen i artikeln