Inbrottsligor härjar i Sverige – har 1 500 medlemmar

Publicerad 2017-07-05

Internationella ligor står för upp emot hälften av alla stölder och inbrott.

Det handlar om cirka 15 stöldligor som organiserat rör sig i Sommarsverige med kopplingar till bland annat Baltikum.

Det visar en granskning som bland andra Sundsvalls tidning har gjort.

Inbrotten i Sverige har minskat över tid, men samtidigt ser polisen att antalet organiserade inbrott har ökat. Under sommaren är det högtryck för ligorna som målmedvetet rör sig genom landet.

– Den här typen av brottslighet handlar mestadels om tillgreppsbrott och man riktar in sig på olika föremål, säger en insatt tjänsteman på Nationella operativa avdelningen, Noa, som av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt namn.

Han säger att det finns olika typer av ligor som är nischade på att stjäla olika sorters saker. Vissa riktar in sig på grova butiksstölder där de i stort sett tömmer hela butiken. Men ligorna slår även till mot hem och förråd.

– Det är mycket bostadsinbrott. Sen finns det de som riktar in sig på till exempel fordonsstölder eller stöld av enskilda fordonsdelar. Vi var till exempel nere i Litauen för ett tag sen och hämtade hem 15–20 stycken svenska traktorer som stulits.

Noa uppger att brottslingarna ofta verkar i väldigt begränsade områden som ligger i anslutning till stora vägar som leder ut ur landet.

Får kartor med utpekade punkter

Enligt en stor granskning som flera tidningar inom Mittmedia publicerat handlar det om cirka 1 500 ligamedlemmar som rör sig in och ut i Sverige.
De tar sig in landet och tar kontakt med ligamedlemmar som redan befinner sig här. De får tillgång till kartor med utmarkerade punkter där de förväntas tillgripa.

– Det är klart att de inte kan agera i blindo. De får hjälp att ta sig till utpekade områden och punkter. Man är här i några veckor och begår ett antal brott, sen lämnar man landet och får hjälp att frakta ut stöldgodset, säger tjänstemannen.

När det kommer till det senare, tar ligamedlemmarna hjälp av varandra.

– Det är inte särskilt svårt att få ut stöldgods, de har tillgång till stora fordon och kontakter som kan hjälpa dem. Sen ser vi ju att de här personerna utnyttjar olika typer av tillstånd som vi har i Sverige. Till exempel arbetstillstånd.

Samarbetar med Interpol

När polisen ibland lyckas stoppa ett fordon med misstänkta gärningsmän, brukar personerna uppge att de är på väg till Norge för att arbeta.

– Men då saknar de ofta dokument som kan styrka det, säger tjänstemannen.

Svensk polis samarbetar med Interpol, eftersom att den här typen av brottslighet är ett problem i hela Europa.

– De här personerna utnyttjar ju den fria rörligheten som vi har i Europa och den är det väldigt viktigt att vi värnar om. Därför måste polisen få kontroll över den här typen av kriminell verksamhet.

Vad kan man som privatperson göra?

– Om man ser att det förekommer mycket stölder i ett specifikt område, för det handlar ofta om ett väldigt begränsat område, ska man vara uppmärksam på vad för typ av människor som rör sig kring ens bostad. Sen är det bra om man har grannsamverkan så att man kan hjälpa varandra. Det är också bra att inte skylta för mycket med sina dyra prylar eller fordon. Och alltid larma polis om man ser eller upplever något misstänkt, säger tjänstemannen.