Trippelilska mot Best: Politiker, kunder och facket

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sveriges arbetsmarknadsminister blev vansinnig efter 200 sekunders granskning av Best transport.

Hon är inte ensam.

Nu hotar facket företaget med skadestånd.

I Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder avslöjades straffmodellen där underleverantörer till budjätten Best transport bötfälls.

Chaufförer kallade förhållanden slavliknande och berättade om låga löner, pressen att hinna i tid för att slippa böter och en stenhård kultur.

Efter programmet har reaktionerna varit starka.

Redan i veckan ska Transportarbetareförbundet och Best träffas. Företaget hotas med skadestånd för att ha brutit mot MBL när det handlar om förhandling vid upphandling av underleverantörer, uppger Lars Karlsson, ombudsman.

Varför har facket inte kunnat agera tidigare?

– Det handlar om enorm rädsla. Underleverantörerna vill inte teckna avtal med oss för de kan inte följa dem. Best betalar för dåligt. Och förarna vågar inte driva frågan för de är rädda att förlora sina jobb. Både underleverantörer och chaufförer vågar inte, de är rädda för Best, säger han.

Även storkunder som anlitar Best att sköta deras hemleveranser av varor har reagerat på uppgifterna.

Mathias Parkhagen, logistikchef på Ellos, uppger att företaget ser allvarligt på det som framkommit och att de har kallat Best till ett möte.

”Baserat på hur mötet faller ut kommer vi ta beslut om fortsättningen på vårt samarbete”, skriver han i ett mejl.

Thomas Furskog är vd på Babyland. Han reagerar på uppgifterna om att chaufförer som kör ut deras produkter får 14 kronor för en leverans. Vd:n uppger att han kommer att följa upp det som framkommit i programmet.

”Det låter alldeles för lågt i linje med de villkor som ska gälla, de avtalsvillkor som ska gälla”, skriver han.

På Twitter delade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) 200 sekunders program om Best.

”Sånt här gör mig vansinnig. Det är löntagarna som får betala när företaget på toppen inte tar ansvar hela vägen för schyssta villkor. Best, ni kan bättre!”, skrev hon.

Partikollegan Robert Johansson, personalpolitisk talesperson för S i region Stockholm, är också kritisk.

– Jag blev väldigt upprörd. Det första jag tänkte var att de här har ju avtal med vår region. Det gör mig extremt bekymrad, säger han.

Avtalet mellan Best och region Stockholm togs upp i en uppföljande artikel. Chaufförer som kör åt region Stockholm via regionens bolag Medicarrier uppgav att de tjänade långt under kollektivavtalsnivå.

Medicarriers vd sa att man inte kontrollerat lönenivåerna.

– Jag kände mig inte trygg med vd:ns svar. Vi kommer kräva att Medicarrier kommer till en ägardialog för att berätta hur de ser på situationen och Best. Om vi inte får tillfredsställande svar kommer vi kräva att avtalet hävs eller revideras, säger Robert Johansson.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Christoffer Nilsson synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publicerad:

LÄS VIDARE