EU till Ungern: Gå till domstol!

Av: TT

Publicerad:
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki blockerar fortsatt EU:s långtidsbudget. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki blockerar fortsatt EU:s långtidsbudget. Arkivbild.

Båda sidor i EU:s budgetbråk vädjar till den andra att ge vika. Ta frågan till EU:s domstol, tycker EU-kommissionen.

Ungern och Polen har gemensamt blockerat uppgörelsen om EU:s gigantiska coronastöd och nästa långtidsbudget.

Orsaken är missnöje med de nya regler som ska se till att inte EU-medel missbrukas av medlemsstater som inte lever upp till grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán anser att det handlar om "utpressning" från länder och politiker i väst som ogillar hans politik. Polske kollegan Mateusz Morawiecki talar i sin tur om att en "EU-oligarki" försöker mobba svagare medlemmar.

Möts i Ungern

De två nej-sägarna ska mötas i Budapest under torsdagen. Att vika ner sig verkar dock inte vara aktuellt – i stället manar Orbán övriga EU att vika, för att åtminstone få loss coronastödet.

– Nödlidande länder vill ha pengar snabbt. Låt dem få det. Andra länder vill ha nya rättsstatsregler. Det kan vi diskutera. Den ena saken måste vi göra snabbt. Det andra är det inte lika bråttom med, säger Orbán till tyska tidskriften Die Zeit, enligt österrikiska nyhetsbyrån APA.

Men det går inte att acceptera, fastslår Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S).

– Nej, det kan vi inte. Vi var överens alla 27 medlemsländer i somras. Det gäller att hitta sätt för Ungern och Polen att acceptera det här, fastslår Dahlgren i en pressträff via webben på onsdagen.

"Gå till domstol"

Som höstens ordförandeland i EU:s ministerråd arbetar Tyskland och förbundskansler Angela Merkel intensivt för att hitta en lösning.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen manar Orbán och Morawiecki att tänka om.

– Vi talar här om brott mot rättsstatsregler som hotar EU:s budget. Det är svårt att föreställa sig någon i Europa som kan ha något emot den principen. Och för den som fortfarande tvivlar finns en tydlig väg: De kan gå till EU:s domstol och testa de nya reglerna där, talar von der Leyen inför EU-parlamentet i Bryssel.

Publicerad: