Gamlestaden

Gängledare sköts ihjäl på väg från födelsedagsfest

15 personer åtalas

Av: 

Beri Zangana

NYHETER

Gängledaren var på väg hem efter en födelsedagsfest i fjol.

Samtidigt spanade gärningsmännen på gängledaren och sköt ihjäl honom med ett tiotal skott på en öppen gata i Gamlestaden i Göteborg i fjol.

Nu har åtal väckts mot 15 personer efter mordet.

Påväg hem från en födelsedagsfest sköts den 33-årige mannen ihjäl förra året.

Mannen, som pekas ut som en av ledarna för ett kriminellt nätverk, sköts med flera skott, minst nio, på en öppen gata i Göteborg. Mannen hade deltagit i ett födelsedagsfirande på en adress i Gamlestaden.

Nu åtalas 15 personer för att på olika sätt ha varit inblandade i mordet i fjol. Ytterligare en person är misstänkt men det är oklart om åtal kommer att väckas mot personen.

– Det är i dagsläget oklart om vi kan väcka åtal mot honom. Han har utlämnats till Sverige från ett annat land och vi har bett det landet om tillstånd att få åtala honom för ytterligare brott än de han utlämnats för. Där har vi ännu inte fått något svar, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Det så kallade Gamlestadsärendet är en av de största gängrelaterade brottsutredningarna hittills i Göteborg.

Nio personer inblandade i mordet

Gärningsmännen spanade på sitt offer samtidigt som de höll utkik efter polisen. Sedan följde männen efter sitt brottsoffer och sköt ihjäl honom med minst ett tiotal skott med två olika vapen, framgår det i utredningen.

”(...) tillsammans och i samförstånd med uppsåt att utföra eller främja mord
tagit gemensam befattning med två vapen, ammunition, krypterade
telefoner och en personbil vilken falskeligen registrerats på annan, vilka
föremål varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid brotten”, står det i utredningen.

Enligt kammaråklagarna Stefan Lind och Linda Wiking var brottet en väl planerad gärning där var och en av de nio personerna haft en viktig roll.

– De har gemensamt under morddagen spanat runt i bilar kring platser där man via krypterad telefoni hade fått information om att de tilltänkta mordoffren samt den mördade kunde finnas, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson som tillsammans med kammaråklagarna Stefan Lind och Linda Wiking ansvarat för utredningen i ett pressmeddelande.

I maj förra året sköts 33-åringen i Gamlestaden i Göteborg.

Kommunicerade på Encrochat

Enligt åklagarna har gärningsmännen kommunicerat krypterat med varandra via den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat och på så vis kunnat samordna sig.

– De båda skyttarna kunde med hjälp av de andras gemensamma arbete utföra mordet. Vi menar därför att samtliga nio personer ska betraktas som lika ansvariga för brotten, säger åklagarna.

Samtliga av de nio personerna åtalas också för förberedelse till mord på tre av den mördade mannens släktingar. Tre av dem åtalas även för att med hjälp av krypterade telefoner ha planerat gärningarna mot släktingarna under våren förra året.

Ytterligare två personer åtalas för anstiftan till mordet. Fyra andra personer åtalas för att ha varit delaktiga i mordet eller i förberedelser till mord som inte genomförts.

Genom utredningen har de åtalade nekat till brott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Gängledaren lämnade födelsedagsfest – sköts till döds

ÄMNEN I ARTIKELN

Gamlestaden

Mord

Göteborg