De prioriteras bort när vaccinet först kommer

Publicerad 2020-12-14

Ett Pfizer-BioNTech-vaccin för covid-19.

De första doserna vaccin till, omkring 240 000 skåningar, är beräknade för levereras i januari och februari.

Doserna räcker dock inte till alla i de prioriterade grupperna.

Därför görs ytterligare en prioritering – och flera äldre och riskgrupper får vänta.

Vaccin till omkring 240 000 skåningar beräknas levereras i januari och februari. Preliminärt kommer 71 000 doser levereras från Pfizer och 10 900 doser från Moderna till Region Skåne i januari. I februari väntas fler preliminära leveranser – 71 000 från Pfizer och 10 900 från Moderna men dessutom 326 400 doser från Astra Zeneca. Detta enligt siffror från Folkhälsomyndigheten till Region Skåne.

Eftersom varje person ska få två doser betyder det att doser för vaccinering av 245 100 skåningar levereras totalt i januari och februari, varav 40 950 i januari.

”Första leveranserna för små”

Dessa är dock för få för att räcka till alla i de enligt huvudprincipen prioriterade grupperna som är alla personer som är 70 år och äldre, personer med underliggande sjukdomar och vård- och omsorgspersonal, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

– De första leveranserna av ett godkänt vaccin kommer att vara för små för att räcka ens till alla i den gruppen. Därför har Folkhälsomyndigheten gjort ännu mer detaljerade prioriteringar som regionerna ska arbeta efter, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne i pressmeddelandet.

En prioritering görs för att först kunna vaccinera de som har risk att hårdast drabbas av svår sjukdom av covid-19 och med högst risk för att avlida. Först och främst kommer följande grupper därför att prioriteras, enligt Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccinering av covid-19:

  • Personer på särskilda boenden för äldre eller de som har hemsjukvård/omsorgsinsatser i hemmet
  • Personal som möter sårbara inom äldreomsorgen, hälso- och sjukvården samt annan omsorg
  • Vuxna som bor tillsammans med personer som har hemsjukvård eller andra omsorgsinsatser i hemmet
En Region Skåne-skylt på Koncernkontoret vid Dockan i Malmö.

Efter dessa kommer personal övrig hälso- och sjukvård, personer i medicinska riskgrupper samt personer som är 70 år och äldre erbjudas vaccin. Dessa står i Region Skånes vaccinationsplan som prioriteringsgrupper och enligt grundplanen skall dessa ingå i första stegets vaccineringar – men nu har man alltså tvingats göra ytterligare prioriteringar.

Övriga personer i allmänheten, som är över 18 år, kommer att vaccineras senare.

Vaccineringen genomförs i huvudsak av de vårdgivare som finns nära de personer som först prioriteras för vaccinering. Detta är primärvårdens vårdcentraler som också erbjuder vaccin till boende och personal på särskilda boenden och inom hemsjukvård. Regionen ansvarar för att vaccinera personal inom vården och särskilda vaccinationsmottagningar för specifikt vårdpersonal kommer att öppnas. 

Senare ska även andra vaccineras brett. Just nu är gränsen satt till personer över 18 år. I takt med detta kommer även andra privata vaccinatörer anlitas, och just nu pågår planeringen för upphandling kring detta.

Följ ämnen i artikeln