Vittnen: Stridsvagnar klyver Gazaremsan

Publicerad 2023-10-30

Israeliska stridsvagnar blockerar huvudvägen mellan staden Gaza och resten av Gazaremsan, uppger vittnen enligt nyhetsbyrån AFP.

Samidigt fortsätter massiva israeliska flygattacker. Under natten uppges ”dussintals” milismän ha dödats.

Följ ämnen
Israel

– De har skurit av Saladinvägen och beskjuter alla fordon som försöker ta den, säger en boende.

Saladinvägen går genom hela Gazaremsan, och är det huvudsakliga sättet att ta sig från staden Gaza i nordost till Khan Yunis och egyptiska gränsen i sydväst. Om den är avskuren blir det svårt eller omöjligt för folk att fly ditåt.

Israel har tidigare uppmanat civila att fly mot egyptiska gränsen, och varnat för att ingen går säker i området runt staden Gaza.

Israel uppger att man under natten genomfört ett stort antal attacker mot Gaza.

600 mål

Tidigare under måndagsdygnet uppgav flygvapnet att stridande från den terrorstämplade islamistgruppen Hamas som hade barrikaderat sig i byggnader och i tunnlar i Gazaremsan har dödats.

Bland annat ska en avskjutningsplats för pansarvärnsprojektiler nära al-Azhar-universitetet i staden Gazas centrala delar ha träffats, enligt Israel, skriver The Guardian.

Sammanlagt träffades enligt israeliska militärkällor 600 mål i attackerna, som riktades mot ”vapenlager, gömställen och platser där Hamas-krigare samlats”.

Palestinier lämnar sina hem efter israeliska anfall mot staden Gaza på måndagen.

Räd på Västbanken

Samtidigt rapporteras fyra palestinier ha dödats i en israelisk räd mot flyktinglägret i Jenin på Västbanken, uppger den palestinska hälsomyndigheten där enligt nyhetsbyråer.

Enligt palestinska medier användes omkring 100 militärfordon och minst en bulldozer under räden. En israelisk drönare uppges också ha utfört ett flyganfall, enligt det palestinska nyhetsorganet Wafa.

Saladinvägen går genom hela Gazaremsan, och är det huvudsakliga sättet att ta sig från staden Gaza till Khan Yunis och sydvästra gränsen.