Ebba Buschs svar om vindkraft: ”Förhandlat och glasklart”

Publicerad 2023-04-27

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill sätta stopp för utbyggnad av vindkraft.

Ambitionen går tvärt emot vad som är avtalat med regeringen.

– Det är förhandlat och glasklart i Tidöavtalet, säger energiminister Ebba Busch som vill snabba på tillstånden för ny vindkraft.

Regeringen och Sverigedemokraterna har helt olika syn på vilken politik Sverige ska bedriva angående vindkraft. SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att det är en felprioritering att satsas på vindkraft och säger att han tänker försöka sätta stopp för utbyggnad av storskalig vindkraft.

– Det här snacket om att alla kraftslag behövs är just bara ett snack. Det är inte sant. Alla kraftslag behövs inte, utan det vi behöver är planerbar kraft, säger han i en intervju med Aftonbladet.

”Vi ska snabba på tillståndsprocessen”

I Tidöavtalet står det att vindkraft har en viktig plats i energimixen. Det står också att all elproduktion stärker kraftsystemet. Senare i dag ska klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) hålla en presskonferens om hur incitamentet för utbyggnad av vindkraft ska stärkas, en fråga som regeringen har låtit utreda.

Ebba Busch konstaterar att att vindkraften redan är förhandlad i Tidöavtalet.

Även energiminister Ebba Busch (KD) har vindkraftsfrågan på sitt bord.

Kommer regeringen att satsa på nybyggnation av vindkraft?

– Ja absolut. Vi ska snabba på tillståndsprocessen för vindkraft där den är välkommen, det är inte överallt den är välkommen och vi har inga planer på att ändra det kommunala vetot, säger Ebba Busch.

”Behöver pragmatiska politiker”

Ebba Busch ger Jimmie Åkesson rätt i att vindkraft inte behövs i den meningen att det är fysiskt möjligt att klara ett energisystem på bara kärnkraft. Men så som läget är nu behövs vindkraften.

I en intervju med Aftonbladet sa Jimmie Åkesson att vindkraften är enfelsatsning och att han kommer att försöka sätta stopp för en storskalig utbyggnad.

– Ska man titta på möjligheten att få loss ny kraftproduktion i närtid så stoppades planerna på två nya kärnkraftsreaktorer för åtta år sedan. Nu får vi börja om planeringen för ny kärnkraft, då har vi ny vindkraft och effekthöjningar i befintlig kärnkraft som är realistiskt i närtid. 

Energiministern anser inte att det finns någon motsättning om vindkraftens framtid inom regeringen.

– Det är förhandlat och glasklart i Tidöavtalet. Sedan behöver vi pragmatiska politiker som ser till att vi får ny kraftproduktion på plats, säger Ebba Busch.

Klimatministern håller presskonferens om vindkraftsutredningen klockan 15 på torsdagen.

Vindkraftverk på Öland.

ANNONS