Zelenskyjs tack: Svenska stridsvagnar räddar liv

Publicerad 2023-05-03

Volodymyr Zelenskyj gör ett ovanligt besök i Norden.

På en pressträff med de nordiska statsministrarna tackade han för deras stöd.

– Svenska stridsvagnar räddar liv i Ukraina, säger Zelenskyj.

Zelenskyj talade i Helsingfors på onsdagseftermiddagen, med de nordiska statsministrarna omkring sig.

I inledningstalet sa han att han kommit för att tacka de nordiska ledarna personligen. Han vände sig sedan till var och en av dem.

– Jag tackar Sverige och statsminister Kristersson för hans starka EU-ordförandeskap och skapandet av allianser för att skydda Ukraina. Svenska stridsvagnar räddar redan liv i Ukraina.

Han sa att han önskar att Sverige snabbt ansluter till Nato – och att Ukraina måste bli nästa land att ansluta efter det.

Ulf Kristersson och Volodymyr Zelenskyj.

Därefter talade regeringscheferna i tur och ordning.

Statsminister Ulf Kristersson sa att han välkomnar de viktiga steg de nordiska länderna tar för att förse Ukraina med vapen.

– Att stötta Ukraina mot Ryssland aggressioner är unionens viktigaste uppgift just nu. Det är en existentiell fråga. Ukraina kämpar inte bara för sin egen frihet utan för vår frihet.

Fanfar och jubel

Trumpetfanfar och jubel mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han anlände vid Presidentens slott i Helsingfors.

Ukrainas president Zelenskyjs.

På en röd matta tog han i hand med Finlands president Sauli Niinistö innan en orkester spelade ländernas nationalsånger.

Presidenterna tog en fotopromenad på röda mattan till tonerna av finska försvarets paradmarsch ”Björneborgarnas marsch”, innan de försvann in i slottet.

Nordiska ledare på plats i Helsingfors.

Krypskyttar på slottstaket

Zelenskyjs besök kallas för ”överraskningsbesök” och ”blixtvisit” i finländsk media. Det är hans första Nordenbesök sedan kriget i hans hemland bröt ut.

Man vidtog stora säkerhetsåtgärder inför ankomsten. På taket till slottet stod krypskyttar från polisen, all privat sjötrafik i närheten av slottet förbjöds och luftfarten begränsades, skriver Hufvudstadsbladet.

Presidentens slott vid Salutorget i Helsingfors.

Nordiskt toppmöte

Det var Niinistö som bjöd in till mötet. Och han bjöd också in de nordiska statsledarna. Senare på eftermiddagen anlände även Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M), Norges Jonas Gahr Støre, Danmarks Mette Frederiksen och Islands Katrín Jakobsdóttir till röda mattan vid slottet.

Anledningen till mötet var främst kriget i Ukraina, de nordiska ländernas stöd till Ukraina och Ukrainas relation till EU och Nato.

Zelenskyj tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö.

Bilateralt möte med Kristersson

Ulf Kristersson hade ett eget möte med den ukrainske presidenten.

Senast Kristersson mötte Zelenskyj personligen var i samband med att han besökte Kiev i februari.

Ukrainska soldater.

LÄS VIDARE

Möter nordiska ministrarna: pressträff med Voldymyr Zelenskyj