Makele dödshotades av koranbrännaren Salwan Momika

Uppdaterad 2023-09-03 | Publicerad 2023-08-29

Salwan Momika dömdes för olaga hot mot Makele.

Innan Salwan Momika blev världskänd koranbrännare delade han rum med eritreanske Makele på ett flyktingboende i Älvsbyn.

En natt våren 2021 dödshotades Makele av Salwan Momika, som gick emot honom med en kniv – innan han stoppades av en kamrat.

– Jag är säker på att han skulle ha dödat mig, säger Makele som fortfarande har mardrömmar om händelsen.

Makele föddes i Eritrea för drygt 50 år sedan. Där jobbade han i över 22 år som både militär och brandman innan det blev för farligt för honom att vara kvar i landet och han flydde till Sverige.

Men det är en händelse i norrbottniska Älvsbyn som gör att han har svårt att sova om nätterna.

– Jag låg och sov. Han hade varit ute och kom tillbaka vid halv tolv-tiden. Vi sov i samma rum och när han kom hem började han röka cigarett i rummet. Eftersom jag är astmatiker så frågade jag honom varför han skulle röka inne, säger Makele.

Vad som hände sedan råder det delade meningar om.

– Det var inte bara det att han rökte cigaretter, han skrek att han skulle bajsa i sovrummet vid min säng, säger Makele.

– Jag sa att han inte får röka inomhus, då sa han: ’om du vill kan jag döda dig’. Jag frågade vad jag hade gjort för att han skulle döda mig, då blev han arg och gick ut till köket och kom tillbaka med en kniv.

Kökslådan där Salwan Momika ska ha hämtat en kniv från. Från polisens förundersökningsprotokoll.

”I will kill you”

Makele hävdar att Salwan Momika gått emot honom med kniven och flera gånger skrikit ”I will kill you, I will kill you”. Bara någon meter från sängen stoppades Momika av sin irakiske vän som han varit ute med, och som skulle sova över.

I polisförhör hävdar Momika att han inte gjort något alls, bara tvättat sig, öppnat fönstren i lägenheten och sedan lagt sig.

Men Momikas irakiske vän, som bevittnade händelsen, bekräftade Makeles vittnesmål. Både gällande dödshoten, kniven och att han handgripligen fått stoppa honom.

Efter händelsen sprang Makele till en vän i ett hus i närheten varpå vännen ringde polisen som snart var på plats.

När Salwan Momika senare frågades ut av polisen svarade han att båda de andra ljög. Mannen han först beskrivit som en kompis pekade han i stället ut som en spion som jobbar för maffian.

”Så småningom förstod Salwan att XX spionerade på honom, att han övervakade honom och gav information om honom till andra”, står att läsa i förhöret.

Salwan Momika utanför Stockholms moské.

”Salwan ljuger mycket”

Salwan Momika dömdes av Luleå tingsrätt för olaga hot till skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst. Han skulle också betala 10 000 kronor i kränkningsersättning till Makele.

När vi möter upp Makele en eftermiddag i en Stockholmsförorts SFI-lokaler har han precis haft undervisning, efter ett nattpass på städjobbet.

De fyra, fem månader han bodde med Salwan Momika i Älvsbyn försöker han lägga bakom sig. Direkt efter hotet flyttade Migrationsverket på Salwan Momika, och sedan dess har de aldrig träffat, förutom de dagar Luleå tingsrätt tog upp fallet.

– Det var jättesvårt att förstå Salwans beteende. Oftast om jag var hemma och han tände cigaretter så gick jag därifrån. Vi brukade inte umgås så mycket.

Kniven som Salwan Momika ska ha hållit i när han hotade Makele. Ur polisens förundersökningsprotokoll.

Ställde skorna på koranen

Makele minns att Salwan Momika hade en koran nära till hands i lägenheten i Älvsbyn. Den ställde han skorna på när han kom hem.

– Jag frågade varför han gjorde så och han svarade: ’För att jag inte gillar islam. Jag gillar inte muslimer’, säger Makele.

Förutom att läsa svenska för invandrare jobbar Makele fem dagar och två nätter varje vecka som städare. Han hoppas kunna utbilda sig till brandman.

Att Salwan Momika förra sommaren dömdes för dödshotet hade han inte hört talas om. Någon kränkningsersättning säger han sig inte heller ha fått.

– Jag tycker att han borde ha dömts till fängelsestraff. Jag har heller inte fått någon läkarvård eller stöd.

Är du besviken?

– Det jag får höra nu gör mig inte glad.

 

Fotnot: Makele heter egentligen något annat. Aftonbladet har utan framgång sökt Salwan Momika för hans syn på omständigheterna kring domen.