Hon rakade huvudet och blev soldat

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-02-24

Rebecka Le Moine (MP) är en av bara två kvinnor i riksdagen som gjort grundläggande militär utbildning.

– De tre månaderna har gett mig otroligt mycket. Jag är väldigt glad att jag tog chansen, säger hon.

Rebecka Le Moine, 33, sökte sig frivilligt till det militära ett par år efter att värnplikten lagts på is. 2013 ryckte hon in vid ingenjörsregementet i Eksjö.

– Jag var inte orolig. Jag gillar utmaningar, och visste att det skulle bli utmanande både fysiskt och mentalt. Men jag vet att andra var oroliga, säger hon, och syftar på de blickar från befälen hon möttes av som rekryt.

Men Le Moine rakade huvudet, bet ihop och kunde tre månader senare titulera sig soldat. Med sig i bagaget har hon erfarenheter hon delar av andra som prövat på livet i gröna kläder, om att tvingas lösa uppgifter tillsammans trots trötthet och hunger, att sätta gruppen framför jaget.

– Man tror att man håller på att gå under, men det finns alltid några kilometer kvar i fötterna, några fler armhävningar att göra. Det finns alltid en extrakraft där, säger hon.

Uthålligheten är något hon tycker sig ha nytta av som ledamot.

– Det kan kännas väldigt hopplöst och det är rivalitet och konkurrens, och många avfärdar de frågor man brinner för som hopplösa. Då kan den envisheten kicka in. Fortsätta driva, tro på det. Gå all in.

Efter muck valde hon att engagera sig i hemvärnet i Linköping vid sidan om studierna, även om deltagandet med tiden klingat av.

Rebecka Le Moine är lite överraskad över att bara en av fyra ledamöter gjort värnplikten, och att hon och Karin Enström (M) är de enda kvinnorna som gjort lumpen, enligt Plikt- och prövningsverket. Sara-Lena Bjälkö (SD) har genomfört en två veckor lång grundläggande soldatutbildning för frivilliga.

– Jag rekommenderar alla kvinnor att göra utbildningen. Jag skulle vilja ge den toppbetyg, säger Le Moine.

– Men det är viktigt att man inte hamnar i identitetspolitiska fack – att man skulle behöva en viss utbildning för att lyfta vissa frågor. Det absolut viktigaste som politiker är förmågan att lyssna, säger hon.

Följ ämnen i artikeln