Legendariskt polarfartyg hittat

Ernest Shackletons ”Endurance” upptäckt på 3 000 meters djup

Uppdaterad 2022-03-10 | Publicerad 2022-03-09

Skeppsvraket hittades med hjälp av en svensk undervattensdrönare på tre kilometers djup.

Polarfararen Ernest Shackletons fartyg Endurance har hittats efter drygt hundra år på havets botten.

Fyndet gjordes med hjälp av nyutvecklad svensk teknik.

– Vi har lyckats med vad många ansåg vara omöjligt, säger John Shears, chef för den marinarkeologiska expeditionen.

Trävraket uppges vara extremt välbevarat. Det hittades med hjälp av den nyutvecklade svenska undervattensdrönaren Sabertooth på tre kilometers djup i Weddellhavet, på gränsen till den Antarktiska oceanen. Området är ökänt för sitt hårda väder.
– Upptäckten är en enastående bedrift, säger John Shears till BBC.
Tillsammans med 27 expeditionsmedlemmar seglade Ernest Shackleton mot Antarktis hösten 1914. Det var Shackletons tredje polarexpedition och han kallades på goda grunder ”The boss” av de övriga.

Skulle ta sig över Antarktis

Målet var att bli de första att ta sig över den frusna kontinenten. Men Endurance nådde inte ens Antarktis utan fastnade snart i packisen. I oktober 1915 blev man tvungen att överge skeppet.

Med hjälp av tre livbåtar tog sig männen till Elefantön, en livlös och istäckt ö norr om den antarktiska halvön.

Därifrån lyckades Shackleton tillsammans med fem män segla hundra mil på öppet hav till ön Sydgeorgien. Resan i den lilla livbåten James Caird tog 15 dygn och har beskrivits som en av de största seglarbedrifterna någonsin.

Räddade hela besättningen

Väl iland tog sig Shackleton tillsammans med två av männen över den nästan 3 000 meter höga bergskedjan mitt på ön för att slutligen nå det bemannade valfångststationen Stromness på norra sidan. Sen hämtade han männen på södra sidan av ön och i augusti 1916 kunde han återvända till Elefantön och rädda resten av besättningen. Samtliga överlevde.

Två svenska tekniker ingår i det internationella team som hittat Endurance. Teamet är nu på väg norrut igen. På vägen hem ska de stanna till på Sydgeorgien där Ernest Shackleton ligger begravd.
– Vi ska visa vår respekt för ”The Boss”, säger John Shears till BBC.

Shackletons livbåt James Caird finns bevarad och står sedan länge utställd på på Dulwich College i London.

Forskarteamet som hittat ”Endurance” planerar att  stanna till på Sydgeorgien där Ernest Shackleton ligger begravd. De vill visa sin respekt för ”The Boss”.

Följ ämnen i artikeln