Pris för skolstängt: 1,7 miljarder varje dag

TT-NTB

Publicerad 2020-04-15

De stängda skolorna i Norge kostar samhället i storleksordningen 1,7 miljarder norska kronor (drygt 1,6 miljarder svenska kronor) varje dag. Den beräkningen gör landets statistiska centralbyrå, SSB, i en ny rapport.

Tomma klassrum på Bygdøy skole, väster om centrala Oslo. Bild från i mars.

Den direkta kostnaden för en enskild skoldag är inte så hög, men samhället i stort drabbas i förlängningen mycket hårt. I rapporten beräknas bland annat kostnaden för att unga lär sig mindre och kommer senare ut i arbetslivet.

– Även med väldigt försiktiga antaganden om värdet av utbildning blir kostnaderna för stängda skolor väldigt stora, säger Martin E Andresen, en av rapportförfattarna.

Större delen av kostnaderna, 1,4 miljarder norska kronor per dag, består av en beräknad nedgång i framtida intäkter. Bland andra punkter finns exempelvis lägre produktivitet när föräldrar behöver jobba hemifrån, ett minus som beräknas till 234 miljoner norska kronor per dag.

Alla norska förskolor och skolor har, med anledning av coronaviruset, varit stängda sedan mitten av mars. De ska successivt börja öppnas igen från och med nästa vecka.