Uppsalaborna trotsar rekommendationerna

Publicerad 2020-05-08

Uppsalaborna planerar att resa bort i sommar.

Använd folkvettet och stanna hemma i sommar, det uppmanar statsminister Stefan Löfven inför årets semester.

Men enligt Aftonbladets undersökning planerar Uppsalaborna, i motsats till rekommendationerna, att fira sin semester på bortaplan.

I samband med att Uppsalas politiker berättade om sina semesterplaner, och avslöjade sina bästa smultronställen för en semester på hemmaplan, valde vi också att ställa frågan till Uppsalaborna hur de tänker fira sin semester.

Svaret blev – inte i Uppsala.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Akademiska sjukhuset.

Här tänker Uppsalaborna fira sin semester

Hela 35 procent av de Uppsalabor som valde att rösta planerar att för att fira sin semester i någon annan del av Sverige.

Tio procent tänker också resa utomlands i sommar. 22 procent nöjer sig att resa inom länet, medan 34 procent av Uppsalaborna tänker stanna hemma. Totalt har 239 personer svarat på frågan.

– När det gäller resor utomlands är jag inte helt säker på att man lyckas ta sig så långt. Det är nog många länder som inte vill ha semestrande svenskar i sitt land just nu, så vill man resa utomlands tror jag att man kommer att få problem, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Akademiska sjukhuset, som också tror att rekommendationerna kommer att finnas kvar.

– Jag tror inte att det blir några större ändringar när det gäller rekommendationerna innan eller under sommaren, utan de kommer förmodligen ligga kvar.

Smittskyddsläkaren tror att det blir svårt att ta sig utomlands  i sommar.

”Tror inte att större folksamlingar tillåts”

Även begränsningen på max 50 personer för allmänna sammankomster tror Johan Nöjd blir kvar en lång tid framöver.

– Jag tror inte att man kommer att ändra på det kravet i sommar.

Vad säger du när du får höra att många av Uppsalaborna planerar att resa i sommar?
– Många har säkert sina sommarställen och annat som man vill åka till, och är det inom åtta eller tio mil så är väl inte det någon större resa. Det absolut viktigaste är ju att man fortsätter att följa rekommendationer för att minimera riskerna att föra smittan vidare.